ZAŠTO JE JEDINI POLICAJAC ZA UMJETNINE U ZATVORU

Inspektor heroj uhićen jer je razotkrio kriminal. A oni koji su lažirali izvješća i štitili sina šefa policije nisu kažnjeni!

Tri slučaja koja razotkrivaju novo lice policije i otvaraju pitanje: uživa li Nadan Vidošević i dalje nečiju zaštitu?

Policija izuzetno rijetko hapsi policajce. Tek nedavno uhapšeno je nekoliko policajaca koji su prodavali informacije ljudima iz kriminalnog miljea.

To je bila praksa u posljednjih 20 godina.

Sve do proteklog vikenda.

Nakon uhićenja šefa Hrvatske gospodarske komore Nadana Vidoševića situacija se dramatično promijenila.

Istražitelji koji su pokušavali razotkriti kriminal, oni koji su tražili koje sve točno tajne kriju Vidoševićeva vila i bunker na Gornjem Prekrižju te zgrada HGK, odjednom su sami proglašeni kriminalcima. Policija kao da je jedva dočekala staviti lisice na ruke svom čovjeku - jedinom inspektoru za umjetnine u Hrvatskoj, čovjeku koji je, za razliku od mnogih njegovih kolega, obrazovan, školovan u FBI-u i na najboljim engleskim policijskim školama, koji je i sam slikar i pjesnik.

Dva pristupa

Da pokrenu ozbiljnu akciju protiv Nadana Vidoševića ili Ive Sanadera trebale su im godine, ali zato su u samo dva dana ‘razotkrili’, uhapsili, bacili u ćeliju i zatvorili jednog od najcjenjenijih inspektora koji je jedini u zemlji ozbiljno istraživao sumnje u kriminal Nadana Vidoševića.

Josip Vrbić sada leži u ćeliji, možda baš pokraj one Nadana Vidoševića, jer je prema sumnjama policije i tužiteljstva, ‘bezrezervno i bez imovinske koristi’ omogućio da opljačkani građani vide gdje se nalazi državna imovina odnosno imovina koju je šef HGK stekao na račun mjesečnih uplata Hrvatskoj gospodarskoj komori svih tvrtki u zemlji!

Josip Vrbić ekspresno je zatvoren jer je, prema optužbama policije, dao Jutarnjem listu fotografiju bunkera s Prekrižja na kojoj je polarni medvjed i bizon. Da Jutarnji nije objavio tu fotografiju javnost nikada ne bi imala priliku vidjeti svu bahatost vlasti.

To je, očito, nekome u policiji zasmetalo pa su ga - uhapsili.

Dan nakon pritvaranja, policija se pohvalila kako su brzi, transparentni i pošteni jer ‘nikoga ne štite’, čak ‘ni u svojim redovima’.

Je li to istina?

Ako ste sin šefa zagrebačke policije, ne.

Saša Burušić, 28-godišnji mladić koji je živio sa svojim ocem u stanu i istodobno se bavio ozbiljnim kriminalom, optužen je za dva kaznena djela. U jednom se slučaju nagodio i dobio uvjetnu kaznu od 1,5 godine zatvora. U drugom slučaju čeka suđenje. Tereti ga se da je kao dio zločinačke grupe uzimao novac od kreditno nesposobnih ljudi i lažirao dokumente.

Policija je dvije godine istraživala slučaj. Znali su da je s tom kriminalnom grupom povezan sin šefa policije. Znali su jer su im to govorili svjedoci u službenim iskazima u policiji.

Štitili šefa

No, što su učinili?

Dvojica policajaca lažirali su izvješća, micali iz iskaza ime Saše Burušića i stavljali ‘NN osobu’ ili ‘nepoznati mladić imena Saša’. Htjeli su zaštititi kriminalno djelo. I to su i činili. I to ne jednom nego u nekoliko navrata. Svako izvješće koje bi teretilo sina šefa policije bilo bi lažirano, ublaženo, promijenjeno. Ni u jednom trenutku nisu marili za žrtve Saše Burušića.

Što im se dogodilo?

Ništa!

Nisu uhapšeni, kao Josip Vrbić. Nisu smijenjeni, kao Josp Vrbić. Nisu suspendirani, kao Josip Vrbić. Nisu optuženi za kazneno djelo zlouporabe ovlasti, kao Josip Vrbić. Nisu optuženi niti za prikrivanje, niti za krivotvorenje. Ni na koji način nisu kažnjeni. Kao što je kažnjen Josip Vrbić.

Dvojica policajaca štitili su kriminal, ali i dalje su policajci.

Josip Vrbić razotkrio je kriminal i sada je u Remetincu.

To nije jedini slučaj suspektnog ponašanja policije.

U tajnoj operaciji prisluškivanja novinara ‘Juda’ izašlo je na vidjelo da su neki policajci po nalogu vrha MUP-a pratili novinare. I sam ministar policije Ranko Ostojić to je javno rekao: “Policija je po nalogu tadašnjeg ravnatelja policije Olivera Grbića nedopušteno izlistavala telefonske pozive petero novinara dok je jednog novinara i pratila, a indirektno je nadzirala i telefonske kontakte glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića”.

Grbićev nalog provela je njegova desna ruka - tadašnji zamjenik Milijan Brkić.

Akciju Juda pokrenuli su nakon što su u medijima objavljivani iskazi iz istraga o Fimi mediji i HDZ-ovim crnim fondovima. Ni Grbić i Brkić za to nisu odgovarali, a kamoli proveli dana u zatvoru!

Ostojić je smijenio Grbića s mjesta glavnog ravnatelja, i postavio ga - za jednog od svojih savjetnika!

Brkić je, pak, postao glavni tajnik HDZ-a kojeg vodi bivši ministar policije Tomislav Karamarko.

Zauvijek u pamćenju

Među petero novinara koje su Grbić i Brkić prisluškivali našla se tada i novinarka Jutarnjeg lista, u sklopu čijeg je članka prošlog tjedna objavljena i sporna fotografija Vidoševićevog bunkera!

- U javnosti se stekao dojam kao da se uhićenjem policajca Josip Vrbića pažnja željela skrenuti sa daljnje istrage nad Vidoševićem i njegovim suradnicima. Zapitajmo se samo zašto je prošlo tjedan dana između izbijanja afere o kriminalu u HKG uhićenjem Zdenke Peternel i stavljanja lisica na ruke Vidoševiću? I zašto je uhićen pred Krašem, a ne odmah po izlasku iz kuće? Nemoguće je da su se prikupljali još čvršći dokazi kako bi nalog za privođenjem i pretresima bio što više utemeljen. Pa i oni najneupućeniji znali su da Komora i Vidošević raspolažu sa pregršt umjetnina, ali nitko nije ni mogao ni približno pomisliti o kojoj se količini zapravo radi - prokomentirao je jedan zagrebački odvjetnik.

Na uhićenje jedinog obučenog policajca za umjetnine reagirala je i Udruga Zviždač pitavši se javno zašto je praksa oko slučaja Vidošević izmijenjena i koga se štiti?

- Objavljene fotografije nije trebao snimiti i objaviti inspektor Josip Vrbić, već osobno ministar policije Ranko Ostojić. Učiniti ih dostupnima svim građanima jer imaju pravo znati tko potkrada zemlju, tko je umalo postao Predsjednik RH i što se dešava s vodećim političarima kad zbog objesti i pohlepe potpuno izgube razum, tlo pod nogama, osjećaj za realitet i vrijeme u kojem žive. Vrbićeve fotografije nacija nikada neće izbrisati iz kolektivne memorije niti bi tisuće riječi bile dovoljne da se opiše ono što je prikazala samo jedna Vrbićeva fotografija - poručuju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 03:26