SUKOB INTERESA?

INSPEKCIJA U SPLITSKOM KBC-u Tvrtka šefa kirurgije opskrbljuje bolnicu nekvalitetnim staplerima?

Tvrtku Doctum, koja prodaje nekvalitetne kineske 'automatske šivače crijeva', osnovao je dr. Perko i navodno prebacio na nevjenčanu suprugu. Godišnji promet je više od 4 milijuna kuna
Split, 230115. KBC Split.Tijekom protekle noci doslo je do pozara u cajnoj kuhinji sredisnjeg operacijskog bloka na odjelu kirurgije u KBC Split. Pozar je ugasen, kuhinja je u potpunosti izgorjela a sve operacije su do daljnjega obustavljene.Na fotografiji: profesor dr. Zdravko Perko ispred kirurgije.Foto: Duje Klaric / CROPIX
 Duje Klaric / CROPIX

Čini se da splitski KBC ne može bez skandala. Netom se iz Splita vratila inspekcija Ministarstva zdravlja, već je nova "ekipa" jučer krenula put Dalmacije. Naime, još se nisu stišale reakcije vezane uz navodnu nedavnu prepisku putem Facebooka dvoje liječnika, odnosno dogovor o traženju mita od pacijenata, zbog čega je cijeli slučaj završio u USKOK-u, a najveću dalmatinsku bolnicu sustižu nove optužbe, za mogući sukob interesa šefa tamošnje kirurgije prof. dr. Zdravka Perka.

Mediji su dobili "povijest" događanja vezanu uz tvrtku čiji je osnivač bio šef kirurgije KBC-a Split dr. Perko, koji svoju kliniku, prema navodima u pismu, opskrbljuje kineskim staplerima (automatski šivači koji se upotrebljavaju za spajanje crijeva pri operacijama u trbušnoj šupljini) sumnjive kvalitete. To se, kažu, radi preko tvrtke Doctum d.o.o. kojoj je Perko 2011. bio osnivač. U međuvremenu upravljačka su prava prenesena na Mašu Širolu, za koju splitski izvori kažu da se zapravo radi o nevjenčanoj supruzi dr. Perka. Iz Ministarstva zdravlja doznajemo da je u Split ponovno poslana zdravstvena inspekcija, kako bi se utvrdilo jesu li u nabavi staplera provrijeđeni neki propisi i jesu li zbog njihove lošije kvalitete zabilježene češće komplikacije.

S druge strane, nevezano uz mogući sukob interesa šefa kirurgije zbog tvrtke distributera staplera čiji je bio osnivač, kirurzi s kojima smo razgovarali kažu kako ova priča ima i drugi problem, a to je kvaliteta staplera. “I kod staplera postoji 'Mercedes i Yugo'. Cijela Europa koristi u operacijama staplere Johnson & Johnson ili Medtronic jer su najsigurniji za pacijente. Na žalost, ovi kineski daleko su ispod te kvalitete premda ih je HALMED registrirao i slobodno se prodaju na tržištu”, kaže nam jedan iskusni abdominalni kirurg. Dodaje kako se svake godine pojavi neki novi proizvod, ali tvrdi da ne traže 'svemirski brod', već sigurnost pacijenta. I stapleri se razvijaju tako da više ne ovise o stisku kirurgove ruke, već se može, primjerice, elektronički najoptimalnije stisnuti tkivo koje treba spojiti.

“Razlika u cijeni između onih vrlo kvalitetnih i kineskih nije toliko velika da bi se na tome moralo štedjeti. Kod ovih kineskih postoji opasnost da se raspadnu i zato kirurzi ne vole raditi s njima. To je kao da imate iPhone koji izvana, zajedno sa svim tipkama, izgleda vrlo vjerno originalu, ali ne funkcionira kao vrhunski telefon. U kirugiji to može biti vrlo opasno”, objašnjava nam kirurg.

Inače, osnivač tvrtke Doctum je dr. Perko, ali je svoja prava prije četiri godine prebacio na druge osobe kad se zaposlio u splitskoj bolnici. U početku je tvrtka bila registrirana za savjetovanje i organizaciju događanja, a u trenutku kad se odrekao upravljačkih prava i stigao na splitsku kliniku promijenjena joj je djelatnost te postaje distributer medicinske opreme!? Navodno, kako bi se izbjeglo prozivanje za sukob interesa bolnica staplere nabavlja preko posrednika, odnosno veledrogerija, ali uvoznik je ipak Doctum. Procjene govore da je ukupni promet te tvrtke na staplerima oko 4 do 4,5 milijuna kuna godišnje.

Pokušali smo razgovarati i s prof. dr. Perkom, ali nas je njegova tajnica uputila na ravnatelja KBC-a Split dr. Kolju Poljaka. Na žalost, ni od njega na kraju nismo dobili nikakvu informaciju. Vjerojatno će se o svim okolnostima nabave staplera u KBC-u Split više znati nakon što inspekcija Ministarstva zdravlja obavi svoj posao.

Kineske staplere svi izbjegavaju

Zanimljivo je da se taj kineski kirurški proizvod ne koristi ni na jednoj hrvatskoj kirurgiji osim u Splitu. Naprosto, kirurzi ih odbijaju i tvrde da bi na taj način ugrožavali život pacijenata, ali i svoj kredibilitet. “Zašto bismo koristili ono za što znamo da bi naš kvalitetan posao, odnosno uspjeh operacije dovelo u pitanje? Zbog 15 posto razlike u cijeni između 'Mercedesa i Yuga'? Komplikacije su moguće nakon svake operacije, ali kad god je to moguće moramo ih izbjeći. Loša kvaliteta staplera baš je ono što se može izbjeći”, kaže naš sugovornik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 20:11