PREKINUTA PROIZVODNJA DERIVATA IZ KRVNE PLAZME

INSPEKCIJA ODUZELA DOZVOLU IMUNOLOŠKOM ZAVODU Radne prostorije su trošne i više ne udovoljavaju standardima

Imunološki zavod izgubio je dozvolu za proizvodnju derivata iz krvne plazme nakon što je nadležna inspekcija utvrdila da uvjeti za proizvodnju ne odgovaraju europskim standardima, točnije da su prostori Zavoda derutni i da se u njima više ne može proizvoditi
 Goran Mehkek/CROPIX

Imunološki zavod izgubio je dozvolu za proizvodnju derivata iz krvne plazme nakon što je nadležna inspekcija utvrdila da uvjeti za proizvodnju ne odgovaraju europskim standardima, točnije da su prostori Zavoda derutni i da se u njima više ne može proizvoditi, piše Slobodna Dalmacija.

Iako je ta odluka donesena još koncem srpnja, problem još nije riješen. Više nismo uspjeli doznati u Zavodu jer se nitko jučer nije javljao na telefon. Navodno su u ovom terminu svi na kolektivnom godišnjem odmoru. I u inspekcijskoj službi Ministarstva zdravlja nismo otkrili više, budući da osoba koja nam se javila na telefon ne zna detalje, a nije ni ovlaštena za davanje informacija. Uputila nas je da se javimo u ponedjeljak.

No, unatoč tome doznali smo da za kliničke potrebe postoje dovoljne količine plazme jer ona ne ovisi o Imunološkom zavodu i tu se ne očekuju nikakvi problemi, pa pacijenti mogu biti mirni i nema razloga za nikakvu zabrinutost, tvrde u Hrvatskom zavodu za transfuzijsku medicinu, koji je ujedno i referentni centar.

Pojasnili su nam da zabrana proizvodnje krvnih derivata otvara drugi problem, a to je kako će se koristiti plazma za frakcioniranje, dakle plazma koja se svakodnevno prikuplja i služi za proizvodnju određenih lijekova, među kojima je i vrlo važan albumin, bjelančevina koja se daje teškim pacijentima koji imaju problema s funkcijom jetre ili bubrega i pacijentima na intenzivnoj njezi, jer se taj lijek ne može proizvesti bez plazme. Iz nje se proizvode i drugi specifični lijekovi poput imunoglobulina... koji su potrebni određenim bolesnicima.

Regionalni transfuzijski centri, njih osam, za sada ne mogu slati prikupljenu plazmu na daljnju obradu. Inače, posebnoj obradi podliježe sva plazma koja potječe od ženskih darivatelja, te plazma uzeta od muškaraca koji su ikada prije primali transfuziju krvi. Sva se prikupljena plazma do daljnjeg čuva zamrzavanjem.

Naši sugovornici kažu kako ne vjeruju da će se plazma uvoziti, te ističu kako Hrvatska ima iznimno kvalitetnu plazmu, na što možemo biti ponosni. Štoviše, Hrvatska se godinama hvali samodostatnošću krvne plazme, budući da je u našoj populaciji vrlo malo zaraznih bolesti kojima bi plazma mogla biti zaražena.

S druge strane, postoje zemlje poput Velike Britanije koja zbog bolesti “kravljeg ludila” ne koristi vlastitu krvnu plazmu za kliničke potrebe, nego je uvozi iz Kanade i SAD-a, piše Slobodna Dalmacija.

Šibenik: Krvi ima dovoljno

Šibensko-kninska Opća bolnica trenutno raspolaže zadovoljavajućim zalihama krvne plazme za normalno funkcioniranje, te krvi svih krvnih grupa. Prema riječima transfuziologinje dr. Ivane Skorić, međutim, to se može promijeniti jer su tijekom turističke sezone često potrebne veće količine krvi. Situacija je, kaže, uvijek neizvjesna, pa se zalihe brzo mogu isprazniti. Osim toga, valja podsjetiti da su i građani potencijalni darivatelji krvi upravo u ovo vrijeme na godišnjim odmorima. M.J.

Zadar: Imamo brojne akcije

Voditeljica Odsjeka za prikupljanje krvi i proizvodnju krvnih pripravaka zadarske Opće bolnice dr. Marijana Nadinić kazala je da je trenutačna situacija sa zalihama krvi u Zadru zadovoljavajuća.

- Znatne količine zaliha krvnih grupa koje imamo plod su brojnih organiziranih akcija dobrovoljnog darivanja krvi. Na zadarskom Odjelu za transfuziju tijekom cijele godine imamo redovite akcije dobrovoljnog davanja krvi. Tijekom jutra smo u bolnici na Odjelu za transfuziju, a poslijepodne na terenu, gdje su organizirane akcije dobrovoljnog davanja krvi - kazala je dr. Nadinić.

Iako su ljetni mjeseci izazovniji zbog većeg broja ljudi koji borave na zadarskom području, pa je i veća potražnja za krvlju, dr. Nadinić ističe da nema straha od nestašice, te da su zalihe krvi na zadovoljavajućoj razini. B.S.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 23:29