SAMO U NOVOM GLOBUSU

INSAJDERSKI IZVJEŠTAJ IZ JOSIPOVIĆEVA STOŽERA 'Malo je pretjerao, ali očito se prestrašio Kolinde'

SDP tone, Milanović je najnepopularniji političar, Kolinda i prije kampanje zaostaje samo 10 posto. Zato je predsjednik Ivo Josipović krenuo u panični obilazak Hrvatske i Europe. Samo u lipnju bio je u Sarajevu, Gunji, Samoboru, Brezovici, Opatiji, Švicarskoj, Virovitici, na Brijunima, u Rijeci, Varaždinu, Brdovcu, Glini, u Ivanić-Gradu, Šibeniku, Medulinu, Osijeku, Ozlju i Varšavi. "Malo je pretjerao", kaže Globusu jedan SDP-ov čelnik, "ali očito se preplašio"
 Arhiva CROPIX

ZAGREB - Nisam baš siguran koliko Ivo Josipović može biti siguran u pobjedu protiv Kolinde Grabar-Kitarović. Ovdje, suštinski, uopće nije upitno da je Josipović kvalitetniji kandidat, uostalom on je vrlo dobar predsjednik države, ali kad objektivno analiziramo situaciju, činjenica je da Kolinda zaostaje samo desetak posto, a još nije ni krenula u kampanju. Pomoći ćemo koliko možemo, ali Josipovićeva situacija nije dobra i bog zna što će se desiti za par mjeseci – zabrinuto je za Globus komentirao jedan od utjecajnijih članova Predsjedništva SDP-a kad je doznao vijest o odgodi sjednice Glavnog odbora socijaldemokrata na kojoj je trebalo službeno podržati Ivu Josipovića.

A da se stvar odgađa za rujan – saznao je iz novina. Nitko se o tome nije s njime konzultirao, nego su se o svemu dogovorili Zoran Milanović, Josip Leko i Ivo Josipović.

U jednu ruku, to i nije tako loše, procjenjuje osoba u bliskim kontaktima s Josipovićem. U SDP-u su svi međusobno posvađani pa bi Milanovićeva opozicija pokušala iskoristiti srpanjsku sjednicu za otvaranje rasprave o budućnosti Socijaldemokratske partije i koalicijske vlade. A to znači da bi mediji uglavnom izignorirali odluku da je SDP stao iza Josipovića ili, još gore, ispalo bi kako je šef države kandidat ekipe koja je složna kao rogovi u vreći.

Akcija u rujnu Zato će svi, osim nezadovoljnog Zlatka Komadine, radije pričekati jesen i početkom rujna podržati Ivu Josipovića. I do tada organizirati tisuće članova SDP-a kao logističku pomoć bez koje nije moguće pobijediti.

“Josipović sigurno pobjeđuje, sto posto. Naš je zadatak da odradimo organizaciju na terenu, što njegova ekipa u Predsjedničkom redu ne može samostalno”, pojasnio je SDP-ovac koji je zbog predstojeće kampanje na svakodevnoj vezi s Pantovčakom.

Ali mimikom sugerira kako bi mu bilo draže da je posao definiran u srpnju, a ne odgođen za rujan. Većina članova Predsjedništva SDP-a pomirila se sa sudbinom, što znači da će Milanović nastaviti voditi stranku do idućih parlamentarnih izbora. Zauzvrat su od njega očekivali da prihvati savjet kako Glavni odbor treba već u srpnju podržati Josipovića, međutim, naišli su na ignoriranje.

A većini se, kažemo, više ne svađa jer je jasno kako SDP kontinuirano tone. Josipovićeva pobjeda mogla bi biti nužni impuls koji bi barem malo podignuo samopouzdanje birača Kukuriku-koalicije i zaustavio pohod Tomislava Karamarka i HDZ-a.

Milanović je odlukom o odgodi i Josipoviću poručio tko je šef u SDP-u. Dalje od toga neće ići jer imaju zajednički interes, ali premijerova poruka je jasna.

Iako to nitko u Kukuriku-koaliciji ne želi izgovoriti, očekuju da im se Josipović bar malo revanšira u drugom mandatu. U tom slučaju Ivo Josipović više neće morati kalkulirati hoće li biti reizabran i što o njemu misle lijevi i desni, antifašisti, liberali, Katolička crkva i konzervativci, i moći će se jasnije svjetonazorski odrediti. Što znači, pokazati da generalno podupire politiku Milanovićeve koalicije, odnosno da osuđuje Karamarkov ideološki povratak u devedesete i koketiranje s najcrnjim nacionalizmom.

Josipović prije toga treba pobijediti, a to neće biti lagan zadatak.

Prema rezultatima istraživanja koje je provela Nova TV, kada bi to bio dvoboj tête-à-tête, Josipović ima potporu 50,3 posto birača, Grabar Kitarović 37,3 posto, a neodlučnih je 12,4 posto.

Još jedno ozbiljno istraživanje pokazalo je sličan rezultat. Tako bi za Josipovića glasalo 41,5 posto birača, a za Kolindu Grabar-Kitarović 30,4 posto, rezultati su opsežnog istraživanja javnog mišljenja o izborima za predsjednika Republike Hrvatske, koje je za Jutarnji list provela agencija Mediana Fides.

Josipovićevi suradnici, najblaže rečeno, nisu sretni s ovakvim anketama, koje smatraju manipulativnima:

“Kakve su to ankete u kojima je samo dvoje kandidata pa onda logično ispada kako ona osvaja 37 posto glasova. Ili se uvrsti Picula, koji se neće kandidirati, a čiji glasovi sigurno odlaze Josipoviću”, misli dužnosnik u Predsjedničkom uredu.

Ali i na Pantovčaku znaju da su šanse Kolinde Grabar-Kitarović prilično ozbiljne, piše Globus.

...

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLOBUSA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 07:24