SUSPENZIJA OBIČNO TRAJE DO PRESTANKA MANDATA

INOSLAV BEŠKER Zašto Vatikan prijeti don Ivanu Grubišiću kaznom oštrijom od dosadašnje prakse?

RIM - Upozorenje koje je vatikanska kurijalna Kongregacija za kler uputila hrvatskome saborskom zastupniku i katoličkom svećeniku don Ivanu Grubišiću, mogućem kandidatu za splitskoga gradonačelnika, utemeljeno je u Zakoniku kanonskog prava, ali prijeti kaznom oštrijom od dosadašnje prakse u katoličkom svijetu: svođenjem Grubišića na laički status, znači oduzimanjem svećeničkog čina.

Katolička crkva nakon prvoga svjetskog rata odvraća svoje svećenike od izravnoga političkog angažmana (prije toga stav je bio drukčiji: biskupi su, na primjer, bili virilni članovi hrvatskog Sabora, što je bila praksa i u nekim drugim katoličkim zemljama). Ipak je ponekima biskup ili redovnički poglavar odobravao kandidaturu.

Onima koji su se angažirali bez odobrenja obično je slijedila suspenzija “a divinis”, ali nijedan nije sveden na laika ako to nije sam zahtijevao . Naprotiv, običaj je bio da se suspenzija ukine nakon prestanka političkog mandata. Zanimljivo će biti ustanoviti čime je Grubišić opasniji Barišiću i Kongregaciji za kler nego su to bili, recimo, sandinisti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 21:37