ISTRAŽIVANJE EBRD-a

INFOGRAFIKA Ulaganja u Hrvatsku pala na razinu iz 1996. Ekonomisti: Za oporavak će nam trebati 5 godina

Europa prošle godine nije potonula samo kao primatelj ulaganja, nego i kao ulagač - uloženi iznos u 2010. pet puta je manji nego pretkrizne 2007.
 Thinkstock

ZAGREB - Premda joj je do ulaska u Europsku Uniju ostalo još samo dvije godine, Hrvatska je - već sada se to može reći - izgubila utrku za privlačenje stranih ulagača, od kojih se očekuje da potaknu izlazak našega gospodarstva iz krize i zaposle dio vojske od oko 300.000 nezaposlenih.

Nestao i optimizam

Naime, prema preliminarnim podacima Hrvatske narodne banke, u našu se zemlju lani slilo manje od 440 milijuna eura inoulaganja. Tako niska razina stranih ulaganja u naše gospodarstvo nije zabilježena još od poratne 1996. Ni prognoze ekonomista ne ulijevaju optimizam: njihove analize govore da bi Hrvatska u 2011. mogla privući između 400 i 500 milijuna eura stranih ulaganja, što je na razini vrlo sušne ulagačke 2010. godine.

- Izostanak značajnijih privatizacija i kriza, zajedno s našim nedovoljnim naporima za privlačenje ulaganja, učinit će svoje. Trebat će nam pet godina da strana ulaganja vratimo na razinu prije krize - objašnjava Zdeslav Šantić, makroekonomist SG Splitske banke, razloge zbog kojih su vremena kada smo godišnje znali privući i više od četiri milijarde eura ulaganja jako daleko iza nas.

Hrvatski problem kod privlačenja ulaganja ostaje razmjerno skupa radna snaga, posebno kada se ona gleda u kontekstu ostalih zemalja europskog jugoistoka, ali i brojne prepreke na koje ovdje nailaze ulagači. Prošle su jeseni iz Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) upozorili da upravo zbog birokratskih prepreka “na ledu” stoji 20-ak velikih investicija u Hrvatskoj, čija je realizacija mogla zaposliti grad veličine Karlovca.

U međuvremenu, HUP-ova “crna knjiga” investicija samo se nadopunjavala, pa je na njoj sada i nekoliko stotina investicijskih projekata, što domaćih, što stranih ulagača.

Nepovjerenje javnosti

Želji Vlade da privuče ulaganja sasvim sigurno na ruku ne idu ni stavovi građana o stranim ulagačima.

Istraživanje o životu u tranziciji, koje je ovih dana objavila Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD), pokazalo je da strani ulagači, unatoč ogromnom broju nezaposlenih, u hrvatskoj javnosti imaju vrlo mali ugled: njima, naime, vjeruje jedva nešto više od destine ispitanika koji su sudjelovali u anketi te ugledne međunarodne institucije.

U isto to vrijeme, druge zemlje - kako one u regiji, tako i u ostatku svijeta - žestoko se bore kako bi privukle što više ulagača.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 22:39