NA POLA PUTA

INFOGRAFIKA: ŠTO SMO NAPRAVILI NA POLA MANDATA? Vlada se pohvalila ostvarenjima

Vlada se kroz infografiku pohvalila učinjenim u prve dvije godine svog mandata
 Vlada RH

Vlada Zorana Milanovića došla je na pola mandata, a tim je povodom objavila infografike na kojima se hvali učinjenim u protekle dvije godine.

Odmah na početku ističu da uvode red na raznim područjima, u što ubrajaju ukidanje povlaštenih mirovina, objavu registra branitelja, uspostavu jedinstvenog registra svih korisnika prava iz sustava socijalne skrbi te sređivanje biračkih popisa. Banski se dvori hvale i uvođenjem reda u gospodarenju komunalnim otpadom, pokretanjem procesa legalizacije bespravno sagrađenih objekata.

Navodeći promjene u pravosuđu te borbu protiv korupcije, Vlada ističe micanje posjedovanja droge za osobne potrebe s popisa kaznenih djela i njegovo prebacivanje u prekršajnu sferu. U odnosu na 2012. godinu, prijavljeno je 200 posto više djela iz područja korupcije, a za 300 posto je povećana naplata novčanih kazni, dok se broj novih predmeta na prekršajnim sudovima smanjio za trećinu.

U Banskim se dvorima diče i svojom transparentnošću te navode da je Vlada RH prema istraživanju agencije Twitplomacy proglašena najkomunikativnijom vladom na Twitteru na cijelom planetu. Spominju i projekt e-građani, koji bi trebao zaživjeti tijekom 2014. godine.

Iskorištenost EU fondova je u prve dvije godine mandata, prema Vladinim podacima, povećana za 114 posto u odnosu na sve četiri godine prethodne vlade.

Na području školstva Vlada se pohvalila uvođenjem zdravstvenog odgoja, a za jesen 2014. godine navodi i uvođenje građanskog odgoja u sve škola. Spomenuto je i besplatno studiranje za sve uspješne i redovite studente te sufinanciranje prijevoza srednjoškolcima.

Vlada na polju zaštite prava i sloboda navodi donošenje Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji, prijedlog novog modela usklađivanja mirovina te Zakon o životnom partnerstvu koji je trenutno u proceduri.

Hvali se i ukidanjem zabrane javnog okupljanja na Markovom trgu, a tvrdi i da se stalo na kraj samovolji banaka.

Posebnom se infografikom Vlada osvrće na svoje poteze u gospodarstvu, gdje je na prvom mjestu istaknuto uvođenje fiskalizacije. Tu su i objava liste poreznih dužnika, smanjenje nelikvidnosti, snižavanje stope PDV-a u turizmu te privatizacija brodogradilišta.

Navodi se i smanjivanje stope zdravstvenog doprinosa, program poticaja malom i srednjem poduzetništvu kao i omogućavanje osnivanja jednostavnih tvrtki za 10 kuna.

S obzirom da u protekle dvije godine nije došlo do investicijske renesanse, Vlada navodi da je za strateške investicije, ako ništa drugo, otvoren put.

Spominje se i briga za radnike - kroz aktivne mjere za poticanje zapošljavanja, zaustavljanje isplate plaća bez doprinosa te povećanje iznosa minimalne plaće.

Dvjema godinama mandata pohvalila se i Kukuriku koalicija na svojoj web stranici gdje se manje-više iste stvari navode kroz nešto drugačiji grafički prikaz. Navedeni su i linkovi na različite dijelove Plana 21 kako bi se vidjelo što je ostvareno.

Vlada dosad zasjedala 148 sati

Inače, Milanovićeva je Vlada dosad održala 133 sjednice, koje su ukupno trajale 148 sati, a na njima je bila 3.031 točka dnevnog reda. Hrvatski je sabor na Vladin prijedlog donio 481 zakon, od toga 190 zakona kojima je usklađeno zakonodavstvo RH s onim EU. Potvrđeno je i 69 međunarodnih ugovora. Ukupno su donesena 5.592 akta, od koji je 300 usklađenih sa zakonodavstvom EU.

Ukupan broj utvrđenih zakonskih prijedloga je 644, od kojih je 221 prijedlog kojim se zakonodavstvo Hrvatske usklađuje sa zakonodavstvom EU.

Vlada je također donijela 360 uredbi, 1.395 odluka, 221 prijedlog odluka, 1.312 zaključaka te 1.660 rješenja. Ukupno je razmotrila 56 strateških i analitičkih materijala i informacija te 47 izvješća. Ukupno 131 mišljenje uputila je Hrvatskom saboru, a zabilježena je i jedna interpelacija o radu vlade.

Vlada je odgovorila na 161 zastupničko pitanje, Ustavnom sudu uputila je 49 akata, a Upravnom sudu 29 akata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 10:20