DRAMATIČNO, ŠOKANTNO, POGUBNO

INFOGRAFIKA Šokantni podaci: 1,5 milijuna u mirovini i bez posla, 1,37 radi i plaća doprinose

Brojke izgledaju još katastrofalnije usporedi li ih se sa situacijom iz 1990., kada su tri radnika svojim doprinosima osiguravala isplatu jedne mirovine
 Darko Tomas / CROPIX

ZAGREB - Jutros je na posao otišlo 1,379.080 radnika kako bi zaradili za sebe i svoju djecu. Ali i za 1,5 milijuna umirovljenika i nezaposlenih koji svoje mirovine, odnosno naknade s burze mogu dobiti samo ako ih zaradi manjina koja radi.

Neodrživ sustav

Tisuću radnika u Hrvatskoj svakoga dana mora uzdržavati 1100 umirovljenika i nezaposlenih i taj je trend u uzlaznoj umjesto u silaznoj putanji.

U listopadu prošle godine istih je 1000 radnika moralo zaraditi za 1060 uzdržavanih, a prije pet godina, u travnju 2006., 1000 radnika moralo je zbrinuti “samo” 923 umirovljenika i nezaposlena.

Mirovinski sustav je neodrživ i permanentno u 16 milijardi kuna minusa, baš kao i sustav potpora za nezaposlene, školstvo, zdravstvo... Za isplatu mirovina svake nam godine nedostaje sve više novca. Ako se aktualni trendovi nastave, samo svaka druga kuna za mirovine ubirat će se iz mirovinskog doprinosa (odakle se u uređenim europskim zemljama u potpunosti namiruju izdaci za mirovine), a još toliko izdvajat će se iz proračuna, odnosno od poreza.

Kliknite OVDJE ZA UVEĆANJE INFOGRAFIKE

Svaka peta kuna

Brojke su još katastrofalnije usporedi li se situacija iz 1990., kada su tri radnika svojim doprinosima osiguravala isplatu jedne mirovine, s trenutnim stanjem, kad jednu mirovinu pune 1,22 radnika! Od 1990., koja je iz ove perspektive, idealna, u 20 godina broj umirovljenika se gotovo udvostručio, dok je broj radnika koji privređuju pao za gotovo 30 posto. Oko 180.000 umirovljenika prima mirovinu koja nema veze s uplatama mirovinskog doprinosa. Na njihove mirovine ide svaka peta kuna iz mirovinskog sustava.

Povlaštene mirovine

Riječ je o 13 kategorija ljudi kojima je vlast odlučila dati povlastice. I ne samo financijske, dali su im i mogućnost ranog umirovljenja pa tako pojedine kategorije povlaštenih imaju prosječno osam godina staža i prosječna primanja dvostruko veća od prosječnog radnika sa 40 godina staža!

U posljednjih 18 mjeseci problem vidno raste: izgubljeno je 130.000 radnih mjesta iz kojih se punila blagajna mirovinskog sustava. Usto, otvaranje novih radnih mjesta, osim tijekom turističke sezone, i to isključivo na par mjeseci, ide puno sporije nego što se u neprofitabilnim granama privrede radna mjesta gase. Analitičar Ante Babić kaže:

- Naša je socijalna politika izdašna za korisnike. Omogućava im da solidno žive s kombinacijom socijalnih primanja i povremenog rada na crno. To je neprihvatljivo i ide u korist negativnom omjeru uzdržavanih i radnika.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 13:35