ŠOKANTNI REZULTATI ISTRAŽIVANJA

INFOGRAFIKA Samo 27% mladih smatra da je NDH bila fašistička! A 40% misli da je na vlasti SDP...

Zabrinjavajući su stavovi hrvatskih maturanata o manjinama, fašizmu i homoseksualnosti
 Marko Miščević/CROPIX

ZAGREB - Hrvatski srednjoškolci nisu pretjerano skloni ulasku Hrvatske u EU, poprilično su politički nepismeni, a pokazuju i izražene nacionalističke i homofobne stavove. Pokazalo je to istraživanje koje je na 999 učenika završnih razreda srednjih škola u cijeloj Hrvatskoj proveo GONG u okviru projekta “Politička pismenost mladih u Hrvatskoj”. Više od 40 posto hrvatskih srednjoškolaca smatra da bi Hrvati u Hrvatskoj trebali imati veća prava od drugih naroda. Osim toga, 14 posto ih se protivi oštrom kažnjavanju isticanja fašističkih simbola, a da je NDH bila fašistička država smatra ih tek 27,6 posto.

Heroji, a ne zločinci

Više od 40 posto protivi se progonu hrvatskih vojnika zbog zločina u Domovinskom ratu. I dok s jedne strane nisu konzervativni jer, primjerice, 62,5 posto smatra kako muškarci i žene trebaju ravnopravno dijeliti kućanske poslove, velik dio ih ima zastrašujuće stavove o homoseksualcima. Iako je riječ o mladim ljudima koji imaju od 17 do 18 godina njih više od 45 posto misli da je homoseksulanost bolest, samo 30 posto da nije, a čak 64,3 posto bi homoseksualcima zabranilo javno nastupanje da ne bi loše utjecali na mlade! Uz takve primitivne stavove pokazali su i visok stupanj nepoznavanja političkog uređenja države. Više od 40 posto njih, naime, uvjereno je kako Vladu vode HDZ i SDP, a samo 17,6 posto znalo je da vladajuću koaliciju uz HDZ čine HSS, SDSS i donedavno HSLS.

Polovica protiv EU

Dok ih 70 posto zna da trodioba vlasti znači podjelu na izvršnu, zakonodavnu i sudsku, samo 56 posto njih zna i što je Ustav. Hrvatski srednjoškolci su i eurofobi. Protiv ulaska u EU ih je gotovo pola - 49,2 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 11:35