ZAVRŠENO ISTRAŽIVANJE

INFOGRAFIKA Kakve su nam nove mjere: Hrvaticama rastu grudi, a Hrvatima trbusi

Prvo ovakvo istraživanje u Hrvatskoj provedeno je na 30.866 ljudi, od tek rođenih beba pa do osoba u dubokoj starosti

ZAGREB - Prvo nacionalno mjerenje za novi Hrvatski antropometrijski sustav (HAS) napokon je službeno završeno te ukoričeno u čak 11 knjiga, a posljednja je otisnuta prije nekoliko dana na engleskom, kako bi se rezultati prezentirali i u svijetu. Posao je na terenu obavilo 109 mjeritelja u 17 mjeseci. Činjenice su već poznate - sve smo viši i deblji, širi nam se struk i rastu grudi, kao i trbuh u muškaraca.

Istraživanje je provedeno na 30.866 ljudi, od tek rođenih beba pa do onih što su duboko zagazili u deveto desetljeće života. Nacionalno je mjerenje tim važnije što je posljednje takvo održano davne 1962. u bivšoj Jugoslaviji.

Problemi s odjećom

Dekan Tekstilno-tehnološkog fakulteta dr. sc. Darko Ujević bio je inicijator projekta, a sve se odvijalo pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti. Ideja je bila da se ustanove stvarne mjere Hrvata, koji imaju sve većih problema u pronalaženju odgovarajuće odjeće.

Naime, mjerenje iz 1962. provedeno je na samo pet tisuća ljudi, i to stanovnika Vojvodine od dvije do 55 godina, prema čemu je napravljen sustav JUS-a.

Četrdeset godina kasnije Hrvatice i Hrvati jednostavno više ne uspijevaju ući u odjeću rađenu prema starom sustavu. Novi sustav veličina odjeće i novo označavanje odjevnih veličina trebali bi pomoći ne samo kupcima nego i proizvođačima kako bi izradili odgovarajuće konfekcijske brojeve.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKAOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 21:09