PULS NARODA

INFOGRAFIKA Hrvatski građani žele u EU. Presuda generalima tek je nakratko ugasila želju za Unijom

Anketa provedena 15. i 16 travnja pokazala je tvrdi euroskepticizam
zagreb 130607strossmayerov trgzastave rh i eu na kisitijekom kratkog proljetnog pljuska zastave republike i hrvatske unije smocene kisom stvorile su zanimljivu kreaciju foto elvir tabakovic / CROPIX-zag-
 Elvir Tabakovic / CROPIX

ZAGREB - Unatoč postojećem euroskepticizmu, potpora hrvatskih građana ulasku u Europsku Uniju raste! Pokazalo je to nedavno istraživanje agencije Mediana, provedeno od 16. do 20. lipnja, u kojemu 28,8 posto građana kaže da je “vrlo poželjno” da Hrvatska uđe u EU, a isto toliko njih smatra da je to “uglavnom poželjno”.

Slično raspoloženje

Njih 19,8 posto, međutim, osjeća da je “uglavnom nepoželjno” da naša zemlja postane članicom velike europske obitelji, a njih 16,1 posto misli da je to “vrlo nepoželjno”. Dio od 6,6 posto ispitanika na tu je temu odgovorio “ne znam, ne mogu ocijeniti”. Slično je raspoloženje pokazalo i istraživanje provedeno prije tri mjeseca (tada je 25,4 posto građana reklo da je “vrlo poželjno” ući u EU, a 30,9 posto njih osjećalo je da je to “uglavnom poželjno”).

Ono što je svakako zanimljivo primijetiti jest činjenica da je naklonost hrvatskih građana prema europskim integracijama u posljednja dva mjeseca znatno porasla.

Naime, u trenutku kada je Haaški sud generale Gotovinu i Markača proglasio krivima i osudio na kazne od 24 i 18 godina zatvora - a to je bilo sredinom travnja - građane je zahvatilo svekoliko antieuropsko raspoloženje.

‘Vrlo nepoželjno’

Anketa provedena 15. i 16. travnja pokazala je tvrdi euroskepticizam. Tada je, vjerojatno pod dojmom presude generalima, samo 5,2 posto građana osjećalo da je “vrlo poželjno” da uđemo u Uniju. Njih 19,4 posto reklo je da je “uglavnom poželjno”, dok je njih 30,5 posto izjavilo da je ulazak u EU nešto “vrlo nepoželjno”.

Čak 31,7 posto građana izjasnilo se protiv ulaska u Uniju. Znatan dio od 13,2 posto ispitanika letargično je slegnuo ramenima “ne znam, ne mogu ocijeniti”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 04:56