SMETALO MU ŠKLJOCANJE

INCIDENT NA SUĐENJU SANADERU Turudić istjerao fotoreportere iz sudnice: 'Zašto dolazite svaki dan?!'

 Goran Mehkek / Cropix

ZAGREB - Zbor sudskih izvjestitelja Hrvatskog novinarskog društva (HND) poziva suce i ostale pravosudne djelatnike da novinarima omoguće normalno praćenje suđenja otvorenih za javnost, priopćeno je iz Hrvatskoga novinarskog društva.

"U posljednjih nekoliko dana zaredale su situacije zbog kojih su sudski izvjestitelji u svom radu bili onemogućeni", navodi HND i dodaje kako su gotovo svi novinari udaljeni iz sudnice Općinskog kaznenog suda u Zagrebu sa suđenja Dejanu Maćešiću te da su pravosudni policajci Županijskog suda u Zagrebu zaboravili odvesti foto-reportere na nastavak suđenja za zločin u Gruborima.

HND navodi i da je sudac Ivan Turudić, predsjednik vijeća koje sudi Ivi Sanaderu, otjerao foto-reportere iz sudnice zamjerivši im što "dolaze baš svaki dan".

Sanader: 'Pregovore s Molom je vodio Damir Polančec, nikada mu nisam rekao kako moraju završiti!'

Takve situacije, kao i činjenica da većina sudova nema uredno ispunjene e-ročišnike s najavama suđenja, otežavaju sudskim izvjestiteljima rad u uvjetima sudskih procesa koji su ionako sami po sebi napeti, smatra Zbor sudskih izvjestitelja HND-a i poziva suce na suradnju s novinarima kako ih ne bi onemogućavali u radu, te kako ne bi uskraćivali javnosti pravo da bude kvalitetno obaviještena o sudskim postupcima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 10:47