SANKCIJE EU

Ina proglasila 'višu silu' i obustavila sve poslovne aktivnosti u Siriji: Gubit će 70 milijuna dolara mjesečno

EU je GPS, sirijskog partnera Ine, stavio na crnu listu kompanija koje potpomažu sirijski režim
 Nenad Dugi/CROPIX

ZAGREB - Privremeno obustavljamo sve poslovne aktivnosti u Siriji objavila je Uprava naftne kompanije Ina.

Ova odluka nastupila je nakon nedavne odluke Vlade o uvođenju sankcija Siriji te opće sigurnosne situacije u toj zemlji. U Ini tvrde kako su jučer, u nedjelju, obavijestili sirijsku nacionalnu naftnu kompaniju General Petroleum Company (GPC) o proglašenju „više sile“ vezano uz Ugovor o podjeli proizvodnje za blok Hayan potpisan 1998. godine, te Ugovor o podjeli proizvodnje za blok Aphamia potpisan 2004. godine.

GPC, sirijski partner Ine, je od strane Europske komisije stavljen na crnu listu kompanija koja financijski potpomaže sirijski režim čime je hrvatskoj kompaniji onemogućena daljnja poslovna suradnja s tom tvrtkom.

- Temeljem Odluke Vlade RH, ali i ukupne sigurnosne situacije u Siriji, INA nije u mogućnosti nastaviti svoje redovne poslovne aktivnosti u Siriji zbog razloga koji su izvan kontrole kompanije. Stoga su se ispunili uvjeti predviđeni gore spomenutim Ugovorima o proglašenju „više sile“, odnosno o privremenom obustavljanju svih poslovnih aktivnosti u Siriji do daljnjeg, odnosno do prestanka okolnosti „više sile“ - stoji u priopćenju Ine.

Prema stavki ugovora, viša sila je pravni institut previđen ugovorom koji omogućuje suspenziju ili privremenu obustavu obveza i aktivnosti po ugovoru uslijed događaja koji su izvan kontrole ugovornih stranaka poput poplave, potresa, pobune, nemira, ratnog stanja i sl. Pozivanje na višu silu je regularan mehanizam koji ne znači raskid ugovora i automatski izlazak iz projekta. Radi se o zaštitnom mehanizmu za ugovorne strane, ukoliko su nastupile nepredviđene okolnosti, kako bi se po proteku predmetnih okolnosti moglo nastaviti s izvršavanjem ugovora bez štetnih posljedica po ugovorne strane.

Ina već više od šest mjeseci ima problema s naplatom potraživanja iz Sirije jer sirijska tvrtka ne isplaćuje plin i naftu koju Ina isporučuje. Procjenjuje se da će Ina prestankom poslovanja u Siriji mjesečno izgubiti oko 70 milijuna dolara. U Ini tvrde kako ne očekuje ostvarenje prihoda ili svog udjela u proizvodnji od sirijskog projekta u predvidivoj budućnosti, odnosno do prekida „više sile“.

Uzimajući u obzir poteškoće pri naplati potraživanja od sirijske strane posljednjih mjeseci, Inini prihodi u poslovnom planu za 2012. vezani uz poslovanje u Siriji planirani su na konzervativan način. Stoga ova odluka neće ugroziti implementaciju drugih planiranih investicijskih projekata za ovu godinu.

„Sirija je jedan od Ininih najznačajnijih projekata. No, zbivanja u toj zemlji već duže vrijeme utječu na redovite poslovne aktivnosti i mogućnost naplate naših potraživanja. Cilj je ove odluke očuvati Inina ugovorna prava i obveze i u potpunosti se pridržavati Odluke Vlade RH”, tvrdi predsjednik Uprave Ine g. Zoltán Áldott.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 22:37