NIŽE CIJENE OD 1. TRAVNJA

Ina gubi 40 milijuna kuna zbog jeftinijeg plina

Zagreb, 240113.Vlada.Odrzana redovita sjednica Vlade RH.Na fotografiji: Ivan Vrdoljak, Zoran Milanovic.Foto: Davor Pongracic / CROPIX
 Davor Pongračić / CROPIX

Od prvog travnja cijena plina prema kojoj će Hrvatska elektroprivreda morati prodavati plin opskbrljivaču kućanstava trebala bi iznostiti 0,2289 kuna po kilowat satu, umjesto dosadašnjih 0,2595 kn po kilowat satu, stoji u prijedlogu Odluke o cijeni plina od prvog travnja ove godine do 31. ožujka sljedeće godine, o kojoj će se raspravljati na današnjoj sjednici Vlade.

U tu cijenu nisu uključeni PDV ni naknada za prekoračenje ili manje preuzete količine plina od ugovorene količine plina iz ugovora o prodaji plina opskrbljivaču u obvezi javne usluge. Kolika će u konačnici biti cijena plina za kućanstva ovisi o lokalnim distributerima. Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak nedavno je kazao kako će cijena plina biti niža za pet posto, ali da je moguće kako u nekim dijelovima države smanjenja ni neće biti što ovisi o lokalnim distributerima.

Iz prijedloga odluke Vlade za sutrašnju sjednicu vidljivo je da je cijena plina za kućanstvo smanjenja i na štetu Ine. Naime, predlaže se da je Ina u sljedećih godinu dana dužna HEP-u prodavati plin proizveden u Hrvatskoj po cijeni od 1,59 kuna po kubnom metru, umjesto sadašnjih 1,71 kunu po kubnom metru. Kako neslužbeno saznajemo, zbog ovog smanjenja prodajne cijene plina Ina će u razdoblju od travnja do kraja godine izgubiti 40 milijuna kuna.

Vlada je u veljači prošle godine donijela odluku da od 1. travnja 2014. godine pa u sljedeće tri godine umjesto Ine Hrvatska elektroprivreda opskrbljuje potrošače na veleprodajnom tržištu. Također je Uredbom Vlade fiksirana cijena plina za kućanstva, ali i cijena po kojoj Ina plin prodaje HEP-u. Prošlogodišnja odluka Vlade da Ina mora HEP-u tri godine prodavati svoj plin iz domaćih izvora za kućanstva po reguliranoj cijeni od 1,7 kuna po kubičnom metru izazvala je nezadovoljstvo u Ini, iz koje se prijetilo i sudskim osporavanjem te odluke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 04:45