SPOR S POREZNOM

Ina će državi morati uplatiti 325 milijuna kuna poreza?

Spor oko PDV-a i poreza na dobit je na Upravnom sudu koji bi uskoro mogao donijeti svoj pravorijek
Cakovec, 140114.Cetiri ugovora vrijedna oko 240 milijuna kuna potisana su za projekt Medjimurje, ciji je cilj privodjenje proizvodnji dosad otkrivenih plinskih polja u Medjimurju. Ugovor su potpisali Zoltan Aldott predsjednik Uprave Ine, te predstavnici konzorcija koji ce izvoditi radove. Potpisivanju ugovora bio je nazocan i ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak.Na fotografiji: ministar Ivan Vrdoljak i Zoltan Adoltt predsjednik Uprave Ine.Foto: Zeljko Hajdinjak / Cropix
 Željko Hajdinjak / Cropix

U sjeni rata Vlade i MOL-a oko sudbine Ine, zaoštrava se spor koji vodeća hrvatska naftna kompanija ima s Poreznom upravom.

Kako doznajemo, Ina je ovih dana od Porezne uprave zatražila da zastane s postupkom izdavanja poreznog rješenja za 2010. i 2011. godinu, koji bi kompaniji iz ruku mogao izbiti više od 300 milijuna kuna.

Prema neslužbenim informacijama, poreznici su obavili nadzor Ininih uplata poreza za 2010. i 2011., pa u Ini sad očekuju zapisnik i rješenje. Riječ je o nastavku poreznog nadzora koji je ranije obuhvatio 2008. i 2009. godinu, a zbog kojeg su poreznici Ini krajem prošle godine rarezali da u državnu blagajnu na ime neplaćenog PDV-a i poreza na dobit mora uplatiti oko 220 milijuna kuna. Iz Ine su se žalili Upravnom sudu, pa je cijeli spor završio na sudskoj instanci, od koje se očekuje da uskoro kaže svoj pravorijek.

Ako izgubi spor, oko 325 milijuna kuna duga bi Ina državi trebala uplatiti odmah, dok bi joj on, u slučaju da Upravni sud presudi u njenu korist, bio vraćen tek naknadno. Posljedice toga bi za kompaniju, koja je u ovoj godini već pretrpjela niz udaraca, bile bi nesagledive. Štoviše, to bi, smatraju upućeni, bio izravan udar na Inine rafinerije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 16:16