OPASNI PO ŽIVOT

IMPLANTATI UZROKUJU RAK Hrvatskom haraju smrtonosni silikoni koji se koriste za povećanje grudi

Od 10 žena koje obole od specijalne vrste raka limfnog čvora, njih 9 imalo je ove silikone
 Paun Paunović/CROPIX

Britanski stručnjaci tvrde da bi implantati kojima se povećavaju dojke u europskim klinikama, uključujući i u hrvatskim, mogli biti razlog specifičog raka limfnih čvorova anaplastičnog limfoma (ALCL) kod žena.

Prema njihovim podatcima od 10 žena koje su oboljele od ALCL-a devet je imalo implantate i to iste vrste- s grubom površinom vanjske ovojnice. Znanstvenici su uvjereni da bi krivac mogla biti grublja površina implantata koja je po njima ‘ idealna podloga za bakterije’ koje pak mogu izazvati upalua u konačnici začepljenje limfe pa i rak. Premda je riječ o vrlo rijetkoj vrsti raka znanstvenici su uvjereni da bi žene trebale znati sve opasnosti od povećanja dojki kad se odlujuču za takve operacije.

Naime, u Britaniji ali i ostatku Europe pa i u Hrvatskoj za povećanje dojki u većini slučajeva koriste se tzv. hrapvi implantati. Za razliku od Europe u SAD-u se pak koriste isključivo tzv. glatki implantati.

Vrlo sigurni?

Godišnje se u Hrvatskoj za tu vrstu estetskog kirurškog zahvata odluči oko 800 do 1000 žena. No, prof.dr. Davor Mijatović, pročelnik Zavoda za plastičnu i rekonstruktivnu kirugiju KBC-a Zagreb, smatra da su implantati koji se koriste u Hrvatskoj vrlo sigurni jer imaju garanciju da neće propuštati silikon ‘doživotno’.

“Dokazano je da hrapavi implantati imaju značajno manji postotak tzv. kapsularne kontrakcije najčešćoj komplikaciji nakon povećanja grudi kad se oko implatata stvori predebela ovojnica i deformira dojku. Hrapavi implatati imaju manje od dva posto a glatki i 15 pa čak i 20 posto te vrste komplikacija”, kaže prof.dr. Mijatović.

Najmanji postotak

Dodaje kako su implatati koji se prodaju u Hrvatskoj najbolji u svijetu i imaju najmanji postotak kapsularnih kontrakcija i najmanji postotak rotacije implantata. No, istina je da postotak kapsularnih kontrakcija može biti i veći ako se silikonski implantat, stavlja ispod mliječne žlijezde a ne ispod mišića što nije nepoznanica niti u hrvatskim ordinacijama.

1000 zahvata svake godine

U Hrvatskoj se godišnje s 1600 implantata povećaju grudi 800 žena

hrapavi implatati imaju kao komplikaciju manje od 2 posto kapsularnih kontrakcija glatki implatati imaju kao komplikaciju i do 20 posto kapsularnih kontrakcija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2024 06:16