DRŽAVA UZVRAĆA UDARAC

Imovinu kriminalaca moći ćemo prodati i prije nego što ih osudimo

Imovina će se prodati prije pravomoćne presude samo ako troškovi njezina održavanja budu previsoki
 Damjan Tadić/CROPIX

ZAGREB - Sudac zagrebačkog Županijskog suda Ivan Turudić, član radne skupine koja je upravo Ministarstvu pravosuđa poslala prijedlog Nacrta zakona kojim će se blokirati imovina kriminalaca, objašnjava:

“Agencija koja će upravljati oduzetom i blokiranom imovinom neće biti komercijalna, ona neće biti trgovačko društvo, nego državno tijelo. Ali, u slučaju kad bi troškovi održavanja blokirane ili oduzete imovine bili visoki, ona će se moći prodati i prije pravomoćnog okončanja postupka. Primjerice, ako zaplijenite nekome farmu sa životinjama, one će se moći prodati. Vozilima također pada vrijednost, njihovo održavanje također košta, pa će se i vozila moći prodati.”

Ništa neće propasti

Svrha Ureda za upravljanje privremeno oduzetom imovinom, novcem i dionicama je da se osigura da imovina ne propada, ali i da nitko ne zadrži novac stečen kaznenim djelom.

Ovim zakonom državi će biti omogućeno da kriminalcima, ako bi održavanje blokirane imovine - kuća, jahti, automobila, pa i zrakoplova - iziskivalo visoke troškove, proda tu imovinu i prije suđenja prema nalogu suda.

Poveznica s Amerikom

Ono što povezuje hrvatski s poznatim američkim REECO zakonom iz 70-ih jest da će spriječiti da nezakonito stečenu imovinu kriminalci prenesu na treće osobe.

Zakon ih naziva trećim osobama, a to su poticatelji i pomagatelji, nasljednici te svi oni za koje sud utvrdi da su na njih prenesene stvari ili prava iz kaznenog djela, a da do njih nisu došli u dobroj vjeri. Imovina stečena kaznenim djelom utvrđivat će se presudom te će se popisati stvari koje su nezakonito stečene.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 06:17