DVOJBA NA SJEDNICI VLADE

IMOVINSKE KARTICE SUDACA NEĆE BITI NA INTERNETU Milanović: 'Koji je argument za to?' Miljenić: 'Ne znam'

Zagreb, 060213.Markov trg, Banski dvori.Redovita sjednica Hrvatske Vlade.Na slici: Orsat Miljenic i Slavko Linic.Foto: Goran Mehkek / CROPIX
 Goran Mehkek / CROPIX

Javnost će ipak imati uvid u imovinske kartice sudaca, ali one neće biti objavljene na internetu, kao što je to slučaj s političarima. Odlučila je to Vlada, uputivši u Sabor konačan prijedlog izmjena i dopuna Zakona o Državnom sudbenom vijeću (DSV).

Time se, ocijenio je ministar pravosuđa Orsat Miljenić , olakšava uvid javnosti u imovinske kartice sudaca. Naime, DSV će u roku od osam dana morati omogućiti uvid u imovinske kartice sudaca onima koji to zatraže. Miljenić smatra da će se time stati na kraj kritikama o netransparentnosti i dostupnosti imovinskih kartica sudaca.

- Imovinskim karticama upravlja DSV, dakle sudbena vlast. Pa, naravno da neće objaviti adrese sudaca i njihove telefonske brojeve – poručio je Miljenić.

VLADA UVODI NOVO RADNO MJESTO Uskoro će se imenovati 'povjerenik za informiranje'

No, premijera Zorana Milanovića zanimalo je koji su to argumenti zbog kojih imovinske kartice sudaca nisu u potpunosti dostupne javnosti.

- Pokušavam shvatiti zašto bi tako nešto ugrozilo sigurnost sudaca i neovisnost sudstva. Koji je drugi argument za to? - zapitao se Milanović.

- Ne znam koji bi to bio drugi argument - složio se Miljenić.

U nizu zakonskih prijedloga iz područja pravosuđa, koje je Vlada danas uputila u saborksu proceduru, novina je da će predsjednik Vrhovnog suda svake godine Saboru podnositi izvješće o stanju sudstva.

To je bio, objasnio je Miljenić, zahtjev svih klubova zastupnika u Saboru, pa ga je Vlada unijela u svoj konačan prijedlog Zakona o sudovima, koji je danas uputila u Sabor. Sabor o izvješću neće glasati, već će ga samo primiti na znanje.

Predloženim izmjenama Zakona o izvršavanju kazne zatvora, preciznije se definira uvjetni otpust zatvorenika. Sukladno izmjenama koje je donio novi Kazneni zakon, a prema kojima o uvjetnom otpustu uvijek odlučuje sud, a ne, kao do sada, povjerenstvo, propisuje se da se postupak za odlučivanje o uvjetnom otpustu pokreće prijedlogom zatvorenika, njegova opunomoćenika, člana obitelji i državnog odvjetnika, ili po službneoj dužnosti. O uvjetnom otpustu odlučuje nadležni županijski sud rješenjem.

Vlada je s današnje sjednice u Sabor uputila i konačan prijedlog Zakona o pristupu informacijama, kojim se nastavlja usklađivanje s pravnom stečevinom EU. Obvezu informiranja javnosti o svom radu imaju sva tijela javne vlasti, kako na državnoj, tako i na lokalnoj razini, kao i tvrtke u vlasništvu države ili lokalne samouprave. Po novom, uvodi se povjerenik za informiranje, kojeg će birati Sabor na mandat od pet godina.

- Te su izmjene dobar alat u borbi protiv korupcije. One će pridonijeti da imamo manje mangupa u vlastitim redovima - ocijenio je ministar uprave Arsen Bauk.

- Radi se o transparentnosti i o tome da građani imaju pravo na pristup informacijama. Ovdje je riječ o civilizacijskom dostignuću da vlast bude otvorena. Naravno, morat ćemo se usklađivati nekoliko godina, ništa ne ide preko noći - zaključio je Milanović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 20:38