POSAO I ŽIVOT IZ SNOVA

Imaju vozača, plaćene troškove i školu za djecu, naknade za život u inozemstvu... i plaću od 20.000 eura!

Porezni obveznici za privatne škole u koje idu djeca eurokrata godišnje plate 100 milijuna eura
 Pongračić/CROPIX

ZAGREB - “Samo prinčevi žive bolje od članova Europske komisije”, piše njemački Spiegel koji navodi da je posao povjerenika u Europskoj komisiji, iako se čini dosadnim i birokratskim, zapravo “posao iz snova”.

Povjerenici, naime, imaju osnovnu mjesečnu plaću od 19.910 eura, a na to još idu uobičajeni dodaci za sve zaposlenike europskih institucija, poput naknade za život u inozemstvu, unajmljivanje stana, djecu, školovanje i vrtiće. Procjenjuje se da europski porezni obveznici godišnje plate oko 100 milijuna dolara za privatne škole za djecu eurokrata.

Mirovina iz raja

Potpredsjednici Komisije, primjerice Viviane Reding, koja je nedavno oštro kritizirala hrvatsko pravosuđe, a još oštrije francuske deportacije Roma, zarađuju 22.122 eura mjesečno ili 240.000 godišnje. Godišnja plaća predsjednika Komisije Josea Manuela Barrosa je 304.000 eura.

“To je luksuzan život s vozačem, savjetnicima, glasnogovornicima i brojnim dodatnim zaposlenicima, no najbolja stvar dolazi na kraju. Tri godine, ili dok ne pronađete bolji posao, dobivate ‘prijelazni’ novac i mirovinu koja kao da je izravno iz raja”, piše o povjereničkim beneficijama Spiegel.

Financial Times Deutschland prije nekoliko je dana objavio šokantno otkriće da tri godine povjerenici imaju pravo na 40 do 65 posto osnovne plaće - oko 10.000 eura mjesečno - kako bi se “pomogao njegov prijelaz na tržište rada”.

Što su dulje bili u Komisiji, taj je postotak veći. Čak 17 bivših povjerenika iz prošle Komisije još prima novac, iako su pronašli drugi posao.

Sukob interesa

Među njima su i Franco Frattini, sada talijanski ministar vanjskih poslova, britanski laburist Peter Mandelson i sudac francuskog ustavnog suda Jacques Barrot.

Neki bi povjerenici koji primaju novac mogli biti i u sukobu interesa, primjerice bivši povjerenik EU za interno tržište, Irac Charlie McCreevy, koji je sada u upravi Ryanaira, ili bivši povjerenik za industriju Günter Verheugen koji radi za jednu njemačku banku, tursku poslovnu udrugu i američku PR agenciju u Bruxellesu. Bivša povjerenica za vanjske odnose Benita Ferrero-Waldner radi za njemačku osiguravateljsku tvrtku i španjolsku energetsku tvrtku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 19:53