NA KOLJENIMA

IMAJU LI ŠANSE VRATITI POVJERENJE GRAĐANA? Jedino bi ovih pet čuda moglo spasiti SDP

 Tom Dubravec/Cropix

Za SDP, situacija se čini bezizglednom: Ivo Josipović doživio je poraz na predsjedničkim izborima koji je uzdrmao sve na Iblerovu trgu. Četvrti put uzastopce socijaldemokrate je – i po organizaciji i po rezultatu – nadmašio HDZ. Osim toga, i istraživanja javnog mišljenja već mjesecima pokazuju da je SDP na koljenima, da debelo zaostaje za svojim izravnim takmacima, i da je daleko od starih staza slave na kojima je ta stranka došla do izborne pobjede prije tri godine, piše Slobodna Dalmacija.

– Nije još sve izgubljeno. Trebamo staviti glave “na kup” i pokušati spasiti što se spasiti da. Puno vremena nemamo, ali do studenoga bar možemo pokazati da imamo hrabrosti pokrenuti reforme i napraviti nešto dobro za Hrvatsku – kaže za “Slobodnu” jedan SDP-ov dužnosnik, jedan od rijetkih koji u povečerje Josipovićeva poraza nije spreman baciti koplje u trnje.

A prostora za akciju je dovoljno. Rast švicarskog franka udar je na 60 tisuća građana koji imaju kredite u toj valuti, ali i prilika Zoranu Milanoviću da pokaže kako u krizi zna reagirati na pravi način. On se ovih dana javno obvezao da će učiniti sve da ih zaštiti. Ako riječi budu pratila i djela, premijer bi na svojem kontu mogao dobiti veliki plus.

Osim toga, Kukuriku Vlada još uvijek može pokrenuti opsežnu reformu državne uprave i tako ukinuti jednu od najvećih prepreka normalnom funkcioniranju zemlje.

Kako u očima stranih investitora, tako i u očima samih njezinih građana, koji se svakodnevno suočavaju s tromom birokracijom koja ne zna odgovore na osnovna pitanja. Jednako je i sa smanjenjem broja općina, od kojih je bar trećina njih vreća bez dna. Samo te dvije stvari mogle bi dati vjetar u leđa zemlji koja 12 kvartala zaredom pokušava izići iz recesije.

Čak i ako SDP ne pobijedi na izborima, uvijek će moći reći da su napravili nešto dobro za zemlju. I svaku pravu reformu, bilo da je riječ o onoj u državnoj administraciji, mreži općina ili javnim poduzećima, HDZ neće moći poništiti. Birači ni po koju cijenu neće željeti povratak na staro.

1. RJEŠENJE ZA KRIZU S FRANKOM – Svaka kriza prilika je da lideri pokažu svoje stvarne sposobnosti. Eksplozija tečaja "švicaraca" prijeti novim udarom na džepove 60 tisuća hrvatskih građana. Čeka se hitna intervencija Vlade i HNB-a. Ako ona da rezultate, SDP će pokazati da ipak zna upravljati kriznim situacijama.

2. SMANJENJE BROJA OPĆINA – SDP nema nikakvog razloga da ne krene u drastično smanjenje broja općina. Hrvatska je, s 429 općina, s obzirom na broj stanovnika, jedan od europskih rekordera. Čak 150 njih bez pomoći državnog proračuna ne bi mogle funkcionirati.

3. REFORMA JAVNE UPRAVE – Šetanje građana od šaltera do šaltera, potpuno nepoznavanje materije i nerad glavne su boljke državne administracije. Reforma ne mora značiti 15 tisuća otkaza. Već podizanjem razine efikasnosti i efikasnijim modelom nagrađivanja uspješnih, a kažnjavanja inertnih službenika učinilo bi se puno.

4. POSPREMANJE JAVNIH PODUZEĆA – Tek prošle godine javna poduzeća stidljivo su krenula u restrukturiranje. Reforme trebaju biti snažnije i odlučnije, pa će i poslovanje HEP-a, HŽ-a ili HAC-a biti uspješnije, a teret za državni proračun manji.

5. DEMOKRATIZACIJA SDP-a – Na papiru, SDP je demokratska stranka. U praksi, njome autoritarno upravlja Milanović: tko je u njegovoj milosti, završi visoko na funkciji ili izbornoj listi. Tko nije, ničemu se dobrom ne može nadati. SDP-u su potrebne radikalne unutarnje reforme i potpuno novi program. Bez toga, SDP sve više nalikuje HDZ-u.

Schroederov veliki povratak

Jedan od otpisanih koji je, suprotno svim očekivanjima, uspio pobijediti na parlamentarnim izborima jest bivši njemački kancelar Gerhard Schroeder. Njegov SDP je uoči izlaska građana na birališta 2002. zaostajao za CDU/CSU koalicijom uvjerljivih pet posto, no Schroeder je u fotofinišu uspio situaciju okrenuti u svoju korist: u prvom redu zbog odlične reakcije u krizi izazvanoj poplavama u Njemačkoj, a zatim i zbog oštrog protivljenja Bushovu ratu u Iraku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 23:30