PROLJEĆE U SIJEČNJU

IDUĆI TJEDAN VRHUNAC JUŽINE Temperature će rasti i do 17 stupnjeva

U drugom dijelu idućeg tjedna očekuje se pad temperatura. No, ni one neće biti prave zimske
Split, 231213. Stabilno i suncano vrijeme u Dalmaciji i dalje se nastavlja, pa je danas riva bila puna setaca koji su uzivali u lijepom vremenu.Na fotografiji: Detalj sa rive.Foto: Zvonimir Barisin / CROPIX
 Zvonimir Barišin / CROPIX

U cijeloj Hrvatskoj temperature su visoko iznad prosjeka. Takvo će se vrijeme nastaviti do kraja tjedna. No, tu nije kraj. Sljedeći tjedan stiže vrhunac južine i očekuju nas temperature i do 17 Celzijevih stupnjeva! Ovako visoke, proljetne temperature očekuju nas sredinom idućeg tjedna. Dakle, spremite debele jakne i kapute. Ovo će posebno teško pasti meteoropatima i kroničnim bolesnicima pa im se savjetuje da redovito piju lijekove i ne izlažu se prevelikim naporima.

U drugom dijelu idućeg tjedna očekuje se pad temperatura. No, ni one neće biti prave zimske i najvjerojatnije se neće spuštati ispod nule.

Danas je na sjevernom Jadranu i u Gorskom kotaru umjereno i znatno oblačno, krajem dana mjestimice s kišom. Drugdje djelomice i pretežno sunčano, u drugom dijelu dana uz porast naoblake. U unutrašnjosti je u početku dana još mjestimice bilo magle, uglavnom u Posavini. Vjetar je većinom slab, od sredine dana ponegdje umjeren, na udare u gorju i na sjeverozapadu i jak jugozapadni i južni. Na Jadranu će zapuhati jugo, najprije na sjevernom dijelu, a do kraja dana i drugdje. Najviša dnevna temperatura između 6 i 11, na Jadranu od 11 do 16 Celzijevih stupnjeva. Biometeorološke prilike će biti razmjerno povoljne pa se ne očekuju veće tegobe uzrokovane vremenom a mogu ih osjećati samo izuzetno osjetljivi ljudi na vrijeme.

U petak u većini krajeva djelomično sunčano i toplo uz južinu. Više oblaka u Gorskom kotaru i Lici gdje će povremeno biti malo kiše, a u Gorskom kotaru i magle. U istočnoj Slavoniji i Posavini ujutro može biti magle i slabog mraza. Puhat će umjeren, u gorju i na sjeverozapadu jak jugozapadni vjetar. Jutarnja temperatura zraka od -1 u Slavoniji do 7 stupnjeva u zapadnim krajevima. Najviša dnevna temperatura uglavnom između 11 i 16 Celzijevih stupnjeva, u gorju malo svježije, javlja Crometeo.

I u subotu slično. U većini krajeva djelomično sunčano i toplo uz južinu. Više oblaka u Gorskom kotaru i Lici gdje će povremeno biti malo kiše, a u Gorskom kotaru i magle. Puhat će slab i umjeren vjetar južnih smjerova. Jutarnja temperatura zraka od 5 do 10, a najviša dnevna temperatura uglavnom između 12 i 17 Celzijevih stupnjeva, u gorju malo svježije.

U petak u Dalmaciji djelomično sunčano i suho. Navečer samo ponegdje u Zagori pokoja kišna kap. Na sjevernom Jadranu promjenjivo oblačno. Slabe kiše će u početku biti većinom u zaleđu Rijeke, navečer je moguća i drugdje kada se u zaleđu Kvarnera očekuje obilnija kiša. Puhat će umjereno do jako jugo, popodne na moru s olujnim udarima. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 2 do 8°C, uz obalu i na otocima od 8 do 14°C. Najviše dnevne temperature većinom od 12 do 17°C.

Subota će biti promjenjiva s izmjenama sunčanih i oblačnih razdoblja. Više oblaka na sjevernom Jadranu gdje će povremeno biti kiše, u Dalmaciji je moguća kasno navečer. Puhat će umjereno do jako jugo, na sjevernom Jadranu ponegdje i jugozapadnjak. Od jutra toplo, najviše dnevne temperature od 12 do 17°C.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 05:05