ORUŽJE IZ IRANA

ICTY odobrio Karadžiću razgovor s Tuđmanom zbog šverca oružja Bošnjacima

Tuđman je imao uvid u dokumente koji se odnose na sporazum s Iranom o isporuci oružja bosanskim muslimanima, uz prešutnu suglasnost SAD-a i drugih članica UN-a, tvrdi Karadžić
Zagreb, 141210.U Staroj gradskoj vijecnici odrzana je Svecana akademija povodom jedanaeste obljetnice smrti prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tudjmana, te promocija zbornika "Hrvatska nkon 20 godina - kako dalje?" koju organizira Udruga za hrvatski identitet i prosperitet.Na slici: Miroslav Tudjman.Foto: Neja Markicevic / CROPIX
 Neja Markičević / CROPIX

Haaški sud (ICTY) naložio je hrvatskoj vladi da osigura Tuđmanov dolazak na intervju s Karadžićevim pravnim savjetnikom nakon što je odobren zahtjev bivšeg vođe bosanskih Srba Radovana Karadžića za razogovor s bivšim šefom hrvatske obavještajne zajednice Miroslavom Tuđmanom, objavljeno je na internetskim stranicama ICTY-a.

Sud nalaže da se Tuđmanu uruči poziv i da se poduzmu sve potrebne mjere da se sin prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana pojavi na razgovoru, na mjestu i u vrijeme koje odredi Karadžićev pravni savjetnik.

Podsjetimo, Karadžić u svom zahtjevu iz rujna 2010. tvrdi da je Miroslav Tuđman kao šef bivše Hrvatske izvještajne službe (HIS) znao za krijumčarenje oružja Bošnjacima tijekom rata na prostorima bivše države.

"Tuđman je imao uvid u dokumente koji se odnose na sporazum s Iranom o isporuci oružja bosanskim muslimanima, uz prešutnu suglasnost SAD-a i drugih članica UN-a, otvaranje pomorskih i zračnih koridora koji su bili blokirani, korištenje humanitarnih konvoja za krijumčarenje oružja u BiH, kao i prirodu i količinu oružja koja je prokrijumčarena u BiH od 1994. do 1995.", stoji u Karadžićevom zahtjevu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 22:08