POPLAVLJENI GLASAČI

I više sile se urotile protiv Bandića

 Jure Mišković/CROPIX

ZAGREB - “Zaustavite zemlju silazim, nije mi do ničeg odlazim, ja baš odlazim...”, treštalo je iz zvučnika u Bandićevom stožeru kada je nešto, prije ponoći, predsjednički kandidat Milan Bandić napuštao veliku pozornicu. Od svih pjesama ova je možda bila najprihvatljivija iako su imali još jednu od Prljavaca - “Svaki put kad odlaziš, komadić mene ko da odnosiš..”.

Samo nekoliko sati prije u poplavljenom Gornjem Kosinju baka sa slike nije pjevala nego tražila “zaustavite čamac, silazim...”. Poplavljena Lika jedino je mjesto na kojem se hrvatska karta nije “zacrvenjela”. Rezultat 52:48 za Bandića možda bi drugačiji da su svi stigli do svojih biračkih mjesta.

Nemoćni velečasni i šaman

Zanimljivo je da su mnoga krška područja, snažna Bandićeva biračka baza, te nedjelje bila pod vodom. Dolina Neretve, Lika, Pokuplje uz granicu s BiH... Fenomen je to, ne samo za meteorologe. Ne znamo jesu li u pitanju više sile. Na žalost, jučer nam nisu bili dostupni, ali bilo bi zgodno čuti kako bi nam to pojasnili velečasni Zlatko Sudac ili šaman Luka Hodak? Je li bilo premalo mjesta u Milanovoj arci ili se voda previše približila brdima? To bi mogla ostati velika zagonetka; protiv koga se i za koga u ovoj izbornoj nedjelji urotilo nebo?

Milan pobijedio u gostima

No, ni to nije jedina koincidencija. U nedjelju je ipak pobijedio Milan! Ne ovaj što je skupio 883.222 glasa, nego, neki bi rekli, pogrešni Milan, onaj talijanski. U Torinu protiv Juventusa. I to, vjerovali ili ne, u svojim tradicionalnim crveno-crnim dresovima. Iznenađujućih 0:3 u gostima mnogima je na kladionicama donijelo veselje. Pitanje je samo gdje se moglo otvoreno slaviti. Bila je to nedjeljna noć gdje se moralo i birati gdje se može viknuti “Pobijedio Milan”.

Negdje bi to bilo vrlo pogrešno shvaćeno, ali tako je to kod klađenja u nogometu. Kao i udrugim, pa i izbornim kockarnicama - baciš na crveno, ispadne crno. Ili obratno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 04:47