EKONOMSKI STRUČNJACI?

I ministri žrtve švicarca: Popijaču rata narasla za osam tisuća kuna, sad je veća od njegove plaće

 Davor Pongračić/CROPIX

ZAGREB - Rast švicarskog franka prilično su na svojim budžetima osjetili i pojedini članovi hrvatske Vlade.

To pokazuju upravo primjeri dvaju Vladinih pregovarača s bankama, ministra Đure Popijača i Vladina potpredsjednika za investicije Domagoja Miloševića. Obojica su, naime, i sami "pogođeni" galopiranjem švicarske valute jer imaju (prvi izravno, drugi preko supruge) kredite u švicarskim francima i time su zapravo izravno zainteresirane strane, prenosi Poslovni dnevnik.

U Popijačevu slučaju posrijedi je 20-godišnji kredit od 507.000 franaka iz 2007. godine, dok Miloševićeva supruga od 2008. otplaćuje 30-godišnji kredit od 194.000 franaka.

Popijaču je, prema veoma gruboj računici tadašnjih i današnjih tržišnih parametara, rata kredita porasla za otprilike 8000 kuna, na 22-23 tisuće, što premašuje i visoku ministarsku plaću (19.000 kuna). Onako kako je prvotno premijerka predstavila sporni model, i spomenuti bi dvojac mogao biti njegovim korisnikom iako, prema imovinskim karticama, i Popijač i Milošević imaju niz nekretnina i pokretnina ukupne vrijednosti koja se mjeri lijepim brojem milijuna.

Cijeli članak pročitajte OVDJE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 17:17