BITKA ZA BOSNU

I Milorad Dodik podržava Milana Bandića?

 Sandra Šimunović/CROPIX

ZAGREB - Dvojica kandidata koji su ušli u drugi krug predsjedničkih izbora, Ivo Josipović i Milan Bandić, poručili su kako obojica računaju na glasove hrvatskih državljana koji žive u Bosni i Hercegovini te su im obećali da će, pobijede li, brinuti o njihovim interesima.

- Želim imati najbolje odnose sa susjedima, a posebno s BiH zbog velikog broja Hrvata u toj zemlji, ali i Bošnjaka i Srba koji imaju hrvatsko državljanstvo. To je jedan od glavnih ciljeva moje vanjske politike - izjavio je Josipović u intervjuu za sarajevski Dnevni avaz. SDP-ov kandidat poručio je da će BiH u njemu uvijek imati velikog prijatelja, ma kome birači iz te zemlje dali glasove u konačnici hrvatskih predsjedničkih izbora.

U intervjuu za isti list Bandić je istaknuo da je u prvom krugu dobio uvjerljivo najveći broj glasova iz BiH pa očekuje kako će se to ponoviti i u drugom krugu.

- Bit ću prijatelj vlastitog naroda u BiH i očekujem njihovu podršku - poručio je Bandić.

Socijaldemokratska partija BiH (SDP) daje čvrstu potporu Josipoviću dok je Bandića za sada manje-više otvoreno poduprla Stranka nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) kojoj je na čelu Milorad Dodik.

- Za Hrvatsku je bolje da pobijedi Bandić jer je praktičniji i realniji čovjek, baš kakav joj i treba - ocijenio je Dodikov prvi suradnik, glavni tajnik SNSD-a Rajko Vasić.

Dva bosanskohercegovačka HDZ-a, koji su u prvom krugu podupirali Andriju Hebranga, još se nisu službeno očitovali kome će dati potporu. No, predsjednik HDZ-a BiH Čović izjavio je Avazu da će njegova stranka najvjerojatnije pozvati svoje članstvo da u drugom krugu podrži Milana Bandića. To bi trebali objaviti do kraja ovog tjedna.

- Nismo se očitovali o tome hoćemo li i kome ćemo dati podršku u drugom krugu - rekao je prvi čovjek HDZ-a 1990 Božo Ljubić, dodajući da novi predsjednik RH mora imati ugled i snagu kojom će doprinijeti poboljšanju stanja Hrvata u BiH, ali i cijele naše zemlje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 04:36