SUĐENJE

I Mijo Crnoja bit će ispitan o isplatama lažnim braniteljima

Jadranka Dinčir i Branko Beus terete se za isplatu 30 milijuna kuna iz HZZO-a
 Bruno Konjević / EPH

Na zagrebačkom Županijskom sudu je počelo suđenje bivšoj službenici Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) Jadranki Dinčir i suoptuženom Branku Beusu.

Tužiteljstvo ih tereti da su od 2002. do 2005. oštetili HZZO za više od 30 milijuna kuna odobravanjem nezakonitih isplata na ime braniteljskih naknada zbog bolovanja kao posljedice sudjelovanja u Domovinskom ratu.

Pred sudskim vijećem oboje optuženih izjavilo je da se ne osjećaju krivima. Po optužnici, Dinčir, Beus i još jedan suradnik koji je u međuvremenu preminuo preko posrednika su pronalazili osobe kojima su nudili mogućnost ostvarivanja prava na naknadu bez obzira na stvarno sudjelovanje u ratu i neovisno o stvarnom korištenju bolovanja. Ključno je bilo da pristanu isplatiti proviziju.

Tako su Dinčir i pomagači primili provizije u iznosu od 4,7 milijuna kuna. Kako njihova “rabota” ne bi upala u oči, Dinčir je, prema optužnici, neosnovano priznala pravo na istu naknadu u drugim slučajevima, njih blizu 200. U toj skupini našlo se i ime bivšeg ministra branitelja Mije Crnoje koji bi trebao biti jedan od približno 300 svjedoka na ovom suđenju. Crnoja je ispitan tijekom istrage kada je ustvrdio da on 2003. godine nije ni predao predmetni zahtjev na temelju kojega je na njegovo ime odobrena naknada od 92.331,10 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 11:29