REKONSTRUKCIJA VLADE

I Matković bila u Sanaderovu puču, a tvrdila je da nije

Premijerka Jadranka Kosor uskoro će provesti rekonstrukciju Vlade. Tko odlazi?
 Neja Markičević/CROPIX

ZAGREB - Nakon što je HDZ izbacio Ivu Sanadera, prve žrtve rekonstrukcije Vlade najvjerojatnije će biti Bianca Matković, ministrica bez portfelja, i Branko Vukelić, ministar obrane.

Kako doznajemo iz Vladinih krugova, Bianca Matković bi mogla napustiti Banske dvore zbog bliskosti sa Sanaderom. Ta je bliskost do izražaja došla i na sjednici Predsjedništva HDZ-a, na kojoj je donesena odluka o Sanaderovu izbacivanju iz stranke, kada je Matković bila jedina ministrica koja se suzdržala od glasanja.

Drugo, Bianca Matković bila je u nedjelju u središnjici HDZ-a kada su se tamo okupili Sanader i njegovi suradnici i pokušali izvesti puč. To se do sada nije znalo jer je Sanader poslao kući Biancu Matković kad je vidio da nije došao nitko drugi od ministara.

Htio ju je zaštititi, ali se ubrzo pročulo da je bila u HDZ-u. Ona je, međutim, kad su je neki iz vrha HDZ-a pitali za to, tvrdila da “nije bila”, a kad su je suočili s argumentima, rekla je da je bila tamo “slučajno”.

Iako je premijerka nakon sastanka s koalicijskim partnerima javno rekla da se neće osvećivati onima koji je nisu podržali u sprečavanju puča, naši sugovornici iz Vladinih krugova smatraju da su Bianci Matković dani odbrojani. Osim toga, i sama se Matković žali da nije dovoljno iskorištena.

- Ministrica bez portfelja u svakoj je vladi osoba od posebnog premijerkina povjerenja. Kako takvog povjerenja između Kosor i Matković nema, samo je pitanje odabira pravog trenutka kada će Bianca otići iz Vlade - kaže visokopozicionirani izvor iz Vlade.

Alibi za smjenu

Sanaderov odlazak iz HDZ-a dodatno je poljuljao i poziciju Branka Vukelića. Vukelić je prije dva i pol mjeseca imao srčani udar pa povod za njegov odlazak i ne treba tražiti. Iako su iz MORH-a u nekoliko navrata najavljivali njegov povratak na posao, a sam Vukelić je povremeno dolazio u ured te je nedavno s predsjednikom i premijerkom razgovarao o kadrovskim promjenama u vojsci, čini se kako on sve više odgađa povratak.

U Ministarstvu su sve glasnije priče kako se Vukeliću i ne vraća u MORH gdje mora uvesti reda unutar posvađanog vojnog vrha. Naši sugovornici tvrde da je realnije da će Vukelić Vladu napustiti ne zbog bolesti, koju će prikazati kao službeni razlog, nego zbog afere Brodosplit. Sve će, ističu, ovisiti o tome što će Mladen Bajić, glavni državni odvjetnik, otkriti u istrazi.

- Jedno je sigurno: ako Vukelić ode iz Vlade, to neće biti zbog bolesti, iako će nju prikazati kao službeni razlog, nego zbog Brodosplita - poručuju naši izvori.

Za razliku od Biance Matković i Branka Vukelića, Sanaderov je poraz očvrsnuo poziciju Božidara Kalmete.

Argumenti za Kalmetu

- Njegov je položaj sada, nakon što se u sukobu Kosor - Sanader jasno stavio na stranu premijerke, neupitan - kaže visoki izvor iz Banskih dvora. Postoji i pragmatičan razlog zbog kojeg Kosor neće dirati Kalmetu.

- Kada bi Kosor pokušala srušiti Kalmetu, Vlada bi vjerojatno izgubila parlamentarnu većinu, jer bi Kalmeta za sobom povukao više zastupnika nego Sanader - ističe naš sugovornik.

Friščić od premijerke traži jačanje pozicije HSS-a u državnoj vlasti

Najznačajnije izmjene koalicijskog sporazuma, što je nakon koalicijskog sastanka najavio čelnik SDSS-a Milorad Pupovac, zahvatit će način donošenja odluka unutar vladajuće koalicije. Naime, kako doznajemo, najvjerojatnije će se formalizirati stvaranje Koalicijskog vijeća, iako ono neće imati ovlasti kakvo je imalo u vrijeme koalicijske vlade Ivice Račana.

- Nikome nije u interesu stvaranje paralelnog tijela vlasti, kakvo je postojalo u vrijeme šestorke. U izmjenama sporazuma vjerojatno će se ići na formaliziranje susreta stranačkih čelnika dva puta mjesečno ili prema potrebi - kaže naš sugovornik. Ipak, čini se da ni unutar same koalicije još nema suglasnosti oko toga kako bi Koalicijsko vijeće trebalo izgledati i funkcionirati. S jedne strane, može se čuti da HSS “gura” njegovo jače pozicioniranje, dok su u drugim strankama koalicije protiv toga. - Sanader je Friščiću obećao da će on sazivati sjednice Koalicijskog vijeća, a to nikome nije u interesu. Mi i sada sasvim dobro komuniciramo - kažu nam u jednoj od stranaka. ( A. M.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 19:07