ZAMJENA DO 2033.

I HRVATSKA IH MIJENJA Ovako će izgledati jedinstvene vozačke dozvole u EU-u!

Umjesto dosadašnjih 110 različitih modela vozačkih dozvola, u Europskoj će se Uniji od subote, 19. siječnja, početi izdavati jedinstvene nove plastične dozvole formata kreditnih kartica.

Na ograničen rok

Uvode se i novi propisi prema kojima vozačke više neće neogranično vrijediti nego će se izdavati na rok od 10 ili 15 godina, a moći će se zamijeniti do 19. siječnja 2033. Dozvole za profesionalne vozače vrijedit će 5 godina, a kod svakog produljenja vozači će morati proći liječnički pregled. Nove vozačke dozvole izdavat će se i u Hrvatskoj kad uđe u EU.

- Republika Hrvatska bit će u trenutku ulaska u EU spremna izdavati nove vozačke dozvole. U sklopu priprema trenutno se u MUP-u izrađuje novi Pravilnik o vozačkim dozvolama - rekao je Alan Vojvodić iz Hrvatskog autokluba.

Stop za alko-vozače

Građanin EU kojemu je vozačka dozvola oduzeta, zbog vožnje u alkoholiziranom stanju, drugih razloga kršenja zakona ili iz zdravstvenih razloga, tako sada više ne smije prijeći granicu i zatražiti izdavanje nove u drugoj zemlji članici, što je dosad bio slučaj u Europi. Postrožit će se pravila i za izdavanje dozvola za vožnju motocikala. Za upravljanje skuterima polagat će se teorijski ispit.

Vozački ispit za veće motocikle moći će polagati osobe s navršene 24 godine, umjesto 21, koliko je sada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 16:25