GDJE JE ZAVRŠIO KONČAROV NOVAC?

I FBI pomaže u istrazi: Matteo Cetinski kupovao luksuzne i skupe nekretnine po Manhattanu

Na hrvatskim računima sudionika afere Cetinski nema milijuna, istražitelji traže pomoć od SAD-a i Italije
 Srećko Niketić / Cropix

RIJEKA - Istraga najveće istarske afere oko malverzacija s nekretninama , pokrenuta nakon kaznene prijave biznismena Danka Končara, proširila je krug osumnjičenih i na članove uglednih rovinjskih obitelji Cetinski, Sorgo i Hrvatin.

Među njima je Matteo Cetinski, kojeg policija sumnjiči da je s roditeljima sudjelovao u pranju nezakonito stečenog novca. Kako doznajemo od izvora bliskih istrazi, najnovije proširenje policijske prijave rezultat je nalaza poreznih i financijskih inspekcija koje su prema nalogu Državnog odvjetništva pročešljale imovinske kartice i račune osumnjičenih.

Istraga se usredotočila na razdoblje od 2007., kada je i počela velika operacija kupovanja istarskih nekretnina za Končarevu tvrtku Kermas ulaganja.

Utvrđeno je da su osumnjičene obitelji u tom razdoblju vidljivo proširile imovinu luksuznim automobilima, plovilima, vilama i vrijednosnim papirima, a pronađeno je dosta novca na bankovnim računima. Sva ta imovina, tvrdi naš izvor, daleko je manje vrijednosti od 73 milijuna kuna, koliko su, prema dosadašnjoj istrazi, osumnjičeni stekli na prijevarama kroz razlike u cijeni zemljišta kupovanog za Končara.

Sumnja se stoga da je veći dio novca završio u inozemstvu pa je Državno odvjetništvo zatražilo međunarodnu pomoć, i to od Italije i SAD-a, jer očito postoje indicije da je upravo u tim zemljama uložen dio nezakonito stečenog novca.

Italiji je, navodno, upućena čak i požurnica, no u pravosudnim krugovima kažu kako se povratna informacija za takve zahtjeve čeka najmanje godinu dana. Policija raspolaže saznanjima da je Matteo Cetinski korespondirao s agencijom Corcoran iz New Yorka, koja mu je ponudila nekoliko luksuznih stanova na Manhattanu, čija se prodajna cijena kreće od 1,4 do 2,8 milijuna američkih dolara. Nema, međutim, potvrde da je ta ponuda ikada realizirana kupnjom neke od ponuđenih nekretnina, no to je istražiteljima očito bio povod da od SAD-a zatraže pravnu pomoć za detektiranje eventualnih ulaganja osumnjičenih s druge strane Atlantika.

(...)

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:43