REFORMA VOJSKE

HV kreće u modernizaciju i uvodi funkciju direktora Glavnog stožera OS-a

Direktor Glavnog stožera, po uzoru na NATO, bavio bi se planiranjem, financijama, koordiniranjem rada uprava unutar Stožera i zapovjednika raznih postrojbi
- 2009. U FOTOGRAFIJAMA CROPIX-A - Gasinci, 260209.Zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general pukovnik Mladen Kruljac i vojni izaslanik SAD-a u RH brigadir Brendon Mc Aloon na VP Gasinci pratili su vojnu vjezbu pripadnika Operativnog mentorskog tima-prvog mjesovitog americko-hrvatskog tima na celu s bojnikom Ivanom Galovicem koji ce biti upucen u Afganistan.Hrvatski vojnik.Foto: Vlado Kos / Cropix
 Vlado Kos/CROPIX

ZAGREB - U Glavnom stožeru ubrzo rade na preustroju zapovjedništva Hrvatske vojske. Prema dostupnim informacijama, do kraja godine trebale bi biti uvedene velike novine u ustroju Glavnog Stožera na kojima radi njegov prvi čovjek general Drago Lovrić.

Iako je proces preustroja još u radnoj verziji, neslužbene informacije govore da će se ukinuti pozicije dva zamjenika načelnika Glavnog stožera.

Ostao bi jedan zamjenik i uvela bi se funkcija direktora Glavnog stožera. Riječ je o dužnosti uobičajenoj u zapovjednoj strukturi vojski članica NATO-a.

Direktor Glavnog stožera bavio bi se planiranjem, financijama, koordiniranjem rada uprava unutar Stožera i zapovjednika raznih postrojbi. U toj novoj strukturi zamjenik načelnika imao bi nadležnost nad pristožernim postrojbama kao što su Središnjica elektronskog izviđanja i Bojna za specijalna djelovanja.

Prema dostupnim informacijama, glavni kandidat za direktora Glavnog stožera je general Dragutin Repinc, sada načelnik Uprave za planiranje. U Ministarstvu obrane tvrde kako pozicija direktora Glavnog stožera razmatra u sklopu novog Strateškog pregleda obrane.

Zamjenik načelnika najvjerojatnije će ostati general Slavko Barić. Zasad nije poznato gdje će otići sadašnji zamjenik načelnika, kontraadmiral Zdenko Simičić. U ovom trenutku upitna je i sudbina generala Joze Miličevića. On je prije godinu dana bio imenovan na mjesto zapovjednika Uprave za operativne poslove i obuku. No, nedavno je zbog nezadovoljstva njegovim radom smjenjen s te dužnosti.

Do kraja godine trebao bi biti imenovan i novi vojni izaslanik RH u NATO-u. To je mjesto ostalo upražnjeno nakon imenovanja generala Lovrića za načelnika Glavnog stožera. Nakon provedenih testiranja kandidati za tu iznimno važnu poziciju su generali Mirko Šundov, zapovjednik Hrvatskog vojnog učilišta, Vlado Šindler, zapovjednik Operativnog središta, i Mate Ostović, čelnik Zapovjedništva za potporu.

Naizgledniji kandidat za vojnog izaslanika je general Šundov. U Ministarstvu obrane potvrdili su nam samo kako je general Šundov jedan od kandidata za ovo mjesto. U tom bi slučaju na mjesto zapovjednika HVU-a najvjerojatnije bio imenovan general Slavko Zdilar, sadašnji zamjenik zapovjednika HVU-a.

Krajem godine trebalo bi se isprazniti još jedna važna vojno - diplomatska pozicija. Mjesto vojnog izaslanika u SAD-u. Na tom mjestu je danas general Mate Pađen. U ministarstvu obrane nam je potvrđeno kako njemu neće biti produžen mandat koji mu istječe ove jeseni. Tvrdi se kako se zasad ne raspravlja o kandidatu za ovu poziciju.

No, prema neslužbenim informacijama general Šindler bi mogao biti kandidat i za ovu poziciju. Riječ je o važnoj poziciji s obzirom na odličnu vojnu suradnju Hrvatske i SAD-a te konstantnu materijalnu vojnu pomoć koju američka vojska konstantno pruža Hrvatskoj vojsci.

Najvažnije časničke promjene

• General Dragutin Repinc - glavni kandidat za direktora GS-a, sada načelnik Uprave za planiranje

• Kontraadmiral Zdenko Simičić - sadašnji zamjenik načelnika GS-a, još se ne zna njegova nova funkcija

• General Miro Šundov - najizgledniji kandidat za novog vojnog izaslanika RH u NATO-u

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 06:36