FINANCIRANJE STRANAKA

HSLS će za svojih nula zastupnika dobiti 755 tisuća kuna iz proračuna

U odnosu na 2010. stranke će ipak dobiti 10 posto manje sredstava
 Davor Pongračić/CROPIX

ZAGREB - Iz državnog proračuna za ovu godinu izdvojit će se gotovo 59 milijuna kuna za rad stranaka i nezavisnih zastupnika u Saboru, odlučio je danas saborski Odbor za Ustav.

Za žene više novca

Iako je riječ o pozamašnoj svoti, to je ipak manje nego lani , kada je iz budžeta izdvojeno 64,5 milijuna kuna, što je oko 10 posto više nego ove godine.

No, unatoč smanjenju, to je još uvijek 5 milijuna više nego što su stranke dobivale na početku mandata ovog Sabora 2008. Inače, svaka stranka za svoj rad izvan Sabora dobiva iznos razmjerno broju zastupnika.

Za muškog zastupnika dobiva se ove godine oko 377.000 kuna, s time da za žene, kao podzastupljeni spol, na taj iznos ide i dodatak od 10 posto, dakle po 415.000 kuna. Rekorderi su HDZ sa 25,3 milijuna kuna i SDP sa 21,8 milijuna kuna, slijedi HNS sa 2,7 milijuna kuna, HSS sa 2,3 milijuna kuna te SDSS i IDS po 1,1 milijun kuna.

Zahvaljujući apsurdnom zakonu, novac će dobiti i HSLS koji više nije parlamentarna stranka, i to gotovo 755.000 kuna za svoja dva bivša zastupnika.

Naime, pravo na novac iz proračuna računa se prema stanju na dan konstituiranja Sabora, dakle početkom 2008., kada je HSLS imao dva zastupnika. I HDZ će tako dobiti novac kao da ima 66 zastupnika, iako Ivo Sanader više nije njihov član.

Disidentima ništa

SDP će dobivati novac i za svoje disidente Ivicu Pančića i Zorana Vinkovića, a HNS za Zlatka Horvata i Dragutina Lesara. I dok stranke i dalje dobivaju novac na račun disidenata, oni pak sada kao nezavisni zastupnici ne dobivaju ništa. Tako se navodno stranke štite od prebjega.

I vladajući i opozicija prihvatili su odluku bez ijedne riječi rasprave. Predsjednik Odbora Vladimir Šeks rekao je samo da odluka o raspodjeli novca stupa na snagu odmah, a strankama će iznosi biti uplaćeni u četiri rate.

- Odmah ćemo odluku dostaviti Ministarstvu financija da izvrši uplate - zaključio je Šeks. Začudo, nije bio popraćen pljeskom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. rujan 2024 10:24