TJEDAN ODLUKE

Hrvoje Vojković na korak do suspenzije i smjene

Darinko Kosor dobio je potporu za suspenziju potpredsjednika Hrvoja Vojkovića
 Goran Mehkek / Cropix

ZAGREB - Već za nekoliko dana Hrvoje Vojković mogao bi biti suspendiran s mjesta potpredsjednika HSLS-a. Njegov stranački šef Darinko Kosor dobio je danas, kako neslužbeno doznajemo, potporu svih županijskih odbora stranke da suspendira Vojkovića.

Odustao u zadnji čas

O suspenziji s mjesta potpredsjednika odlučuje Središnje vijeće koje dijelom čine i predsjednici županijskih organizacija, pa ne čudi što je Kosor tražio njihovu potporu prije nego što uputi takav prijedlog Vijeću.

Već se može čuti kako nakon toga slijedi i Vojkovićeva smjena s čelnog mjesta u Croatia osiguranju, o čemu će odlučivati Vlada. Znakovite su stoga i jučerašnje izjave premijerke Jadranke Kosor koja je na pitanje je li dogovoreno da Vojković sam podnese ostavku odgovorila da će se “oko Croatia osiguranja nastaviti neki razgovori”. Premijerka dakle nije demantirala spekulacije o njegovoj smjeni.

Odluku o Vojkovićevoj suspenziji iz vodstva HSLS-a mogla bi se donijeti već idućeg tjedna, za kada je navodno predviđena sjednica Vijeća.

Još početkom ovog tjedna, podsjetimo, šef liberala planirao je Vojkovićevu smjenu s mjesta šefa Uprave CO-a. No, u zadnji čas odustao je od toga da se Vladi predloži njegovo razrješenje. Međutim, već tada su nam neki članovi Predsjedništva priznali kako smatraju da je Vojković nanio štetu stranci i kako bi suspenzija s mjesta potpredsjednika mogla biti jedna od opcija.

Sve je počelo nekoliko dana prije kada je predsjednik HSLS-a izjavio da je Vojković prijetio predsjednici Vlade. Ona je međutim tvrdila kako to nije istina, a zatim je podsjetila i da je šef CO-a dobio nagradu za najmenadžera u regiji. Stoga se o Vojkovićevoj smjeni na prošloj sjednici vodstva HSLS-a uopće nije raspravljalo nego je samo zaključeno da ne smije istupati mimo odobrenja šefa stranke.

Ugovori s Fimi medijom

Ali zato je tada zaključeno i da predsjednik stranke treba koristiti svoje statutarne ovlasti. A to znači kako Kosor može zatražiti smjenu Vojkovića iz CO-a i bez Predsjedništva stranke. Budući da je i USKOK ušao u tu tvrtku zbog ugovora koje su sklopili s Fimi medijom, očigledno su se stvorili i formalni razlozi da se Vojkovića smijeni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 10:50