SURADNJA EU-SAD

HRVATSKU ĆE PREPLAVITI GM PROIZVODI? Novi sporazum o trgovini - izvozit ćemo pršut, a iz SAD-a dobiti piletinu s klorom!

Neće biti odstupanja od EU standarda u zaštiti okoliša ni po pitanju GMO-a

BRUXELLES - U New Yorku se do kraja tjedna održava važna runda pregovora između Europske unije i Sjedinjenih Američkih Država o Sporazumu o slobodnoj trgovini i investicijama (TTIP), a upravo je predmet ove runde, ako je vjerovati stručnjacima iz Europske komisije, najvažniji za mala i srednja poduzeća iz Hrvatske. Stručnjaci Komisije, sretni što je potpora građana Hrvatske za ovaj sporazum velika (podržava ga čak 67 posto građana RH), kažu da nisu posebno analizirali utjecaj TTIP-a na Hrvatsku, ali da bi upravo dogovor o ukidanju birokratskih prepreka mogao pomoći malim i srednjim poduzećima iz Hrvatske da svoje proizvode lakše plasiraju na velikom američkom tržištu.

Europska komisija ima sve više problema u komuniciranju s javnošću oko TTIP-a koji je postao kontroverzan. U Bruxellesu i nekim drugim europskim gradovima prošli su tjedan održani i prosvjedi protiv ovih pregovora.

‘Tajna soba’

- Uglavnom se sve svodi na strahove da će europsko tržište preplaviti GM proizvodi i meso tretirano hormonima, da će nas velike američke korporacije natjerati da odustanemo od standarda zaštite okoliša i kvalitete hrane - kaže nam jedan sugovornik iz Europske komisije koji sudjeluje u pregovorima.

Hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova ističe da je posebno važan dio sporazuma o malim i srednjim poduzećima. Na ta bi poduzeća sporazum trebao pozitivno djelovati smanjenjem nepotrebnih troškova i administrativnih postupaka.

Iako postoji dojam da se u Hrvatskoj “nedovoljno” raspravlja o TTIP-u, ni kod nas ne nedostaje interesa za tu temu. Predsjednik Vlade Zoran Milanović rekao je da je utjecaj ovog sporazuma na Hrvatsku “neutralan”, ali i dodao da “ako je nešto dobro za EU, onda je i za Hrvatsku”.

Tonino Picula jedan je od hrvatskih zastupnika koji je imao pristup takozvanoj tajnoj sobi u Europskom parlamentu gdje se čuva dokumentacija o pregovorima.

Kvalitetni proizvodi

Kaže da Europska komisija, ali i vlade država članica trebaju ponuditi suvisle odgovore na pitanja građana kako bi se izbjegla ideologizacija rasprave. Konkretno za Hrvatsku, Picula vidi šansu za izvoz kvalitetnih prehrambenih proizvoda, ali smatra i da se treba izboriti da što više takvih proizvoda iz Hrvatske dobije oznaku izvornosti. Napominje da to ne treba ograničiti samo na prehrambene proizvode kao što je krčki pršut, koji je već dobio takvu oznaku od EU, nego i na brački kamen, pašku čipku i drugo.

Biljana Borzan, također zastupnica SDP-a u EU parlamentu, kaže da treba biti oprezan oko TTIP-a, ali da ona tijekom posjeta “tajnoj sobi” i čitanja dokumenata nije zasad našla ništa sporno. Dodaje da ne vidi neku specifičnu opasnost, ali treba biti pažljiv oko usuglašavanja standarda, pogotovo oko GMO-a i mesa.

Pritisak na Hrvatsku

- Primjerice, piletinu mi tretiramo vrućim zrakom a Amerikanci klorom. Oni smatraju da je klor učinkovitiji, a mi klor smatramo opasnim. Tko će na kraju biti arbitar koji odlučuje može li takva američka piletina na naše tržište ili ne - kaže Borzan. I Europska komisija i hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova uvjeravaju da neće biti odstupanja od EU standarda u zaštiti okoliša ni po pitanjima GMO-a.

Zastupnik ORaH-a u Europskom parlamentu, Davor Škrlec, najskeptičniji je oko TTIP-a. Kaže da pregovori, uz male napretke, još uvijek nisu dovoljno transparentni. Kao argumente zašto treba biti skeptičan spominje mogućnost pritiska na Hrvatsku za autoriziranje korištenja GM sjemena, ali više opasnost vidi općenito u ekonomskom smislu.

Škrlec se pribojava da će ovaj sporazum omogućiti da u Hrvatsku dođe jeftina roba iz SAD-a gdje se zbog “ekonomije veličine”, nižih standarda zaštite okoliša i nižih radničkih prava može jeftinije proizvoditi. On se boji da će sporazum dodatno pojačati odljev visokokvalificirane radne snage iz Hrvatske te da će američke kompanije biti konkurentne na našem tržištu jer će biti ravnopravne na javnim natječajima.

ROBNA RAZMJENA

SAD nam je 17. partner u trgovini

SAD je tek 17. partner Hrvatskoj u robnoj razmjeni. Hrvatska uglavnom izvozi u SAD oružje i streljivo, lijekove, gnojivo, strojeve i dijelove za strojeve.

Ukupno bi cijela EU zbog sporazuma sa SAD-om godišnje trebala imati povećanje dobiti od 120 milijardi eura. Prema Eurobarometru, čak 67 posto građana Hrvatske podupire TTIP, 25 posto ih je protiv, a 17 posto ne zna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 21:21