NOVAC IZ ŠVICARSKE

Hrvatskoj pomoć od 45 milijuna franaka

Vijeće država, sa 39 glasova za i 2 protiv, prihvatilo odluku o isplati sredstava
President of the Swiss Confederation and acting OSCE chairman Didier Burkhalter speaks during a press conference at the Organization for Security and Co-operation in Europe (OSCE) Economic and Enviromental Forum on September 10, 2014 in Prague. AFP PHOTO / MICHAL CIZEK
 MICHAL CIZEK/AFP / AFP

Švicarska je morala popustiti i Hrvatska može u najskorije vrijeme očekivati odobravanje pomoći od 45 milijuna švicarskih franaka.

Naime, nakon što je Hrvatska postala članicom EU, na našu su se zemlju automatski proširili sporazumi između Švicarske i EU. No kako je u toj alpskoj zemlji tada trajala vrlo ozbiljna i burna rasprava o problematici imigracije, pa i iz zemalja članica EU, na Hrvatsku je tek naknadno primijenjen Sporazum o slobodnom kretanju osoba, ali nije potpisan.

Dodatni je problem nastao kad je 9. veljače ove godine Švicarska na referendumu prihvatila inicijativu “Zaustaviti masovnu imigraciju” te je taj sporazum opet prestao vrijediti. Nakon toga uslijedio je pritisak iz Bruxellesa pa je EU zaprijetila Švicarskoj da će joj suspendirati sudjelovanje u istraživačkom programu Horizon 2020. i programu razmjene studenata.

Budući da je za Bern riječ o izuzetno važnim projektima s vrlo bogatim fondovima, vlada je konačno popustila te je krajem travnja prihvatila da za hrvatske državljane vrijede ista pravila kao i za državljane EU, a ta je odluka stupila na snagu 1. srpnja - ali Sporazum i dalje nije potpisan jer to onemogućava referendumska odluka. Sada je pak Vijeće država, jedan od domova švicarskog Parlamenta, odobrilo Hrvatskoj pomoć od 45 milijuna švicarskih franaka sa 39 glasova za i 2 protiv.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 05:10