CESTA KABUL-KANDAHAR

Hrvatski vojnici u najopasnijem dijelu Afganistana

Pripadnik Oružanih snaga koji se u utorak ranio iz pištolja u Afganistanu pripadnik je Bojne za specijalna djelovanja, potvrđeno nam je u Ministarstvu obrane.

Po činu je skupnik, a u trenutku samoranjavanja bio je sam u prostoriji. Riječ je o pripadniku elitne postrojbe Hrvatske vojske koji u Afganistanu obučava pripadnike afganistanske specijalne policije. Pripadnici 23. kontingenta, u kojem je i ranjeni skupnik, u Afganistan su otišli prije mjesec dana, a 23 vojnika kao njihova prethodnica u toj su zemlji dva tjedna više.

Samoranjavanje se dogodilo u bazi Ghazni na istoku zemlje. Riječ je o kampu u kojem su smješteni poljski i američki vojnici.

Kako doznajemo, pripadnici BSD-a stacionirani su u tom kampu i obavljaju obuku. Većina hrvatskih vojnika smještena je na sjeveru zemlje i ovo je prva informacija da su hrvatski specijalci razmješteni na istoku Afganistana.

Samo mjesto Ghazni nalazi se na prometnici koja povezuje Kabul i Kandahar, usred prostora najvećih sukoba talibana i koalicijskih snaga. Kamp Ghazni dosad je više puta bio meta talibana. Prošlog ljeta u raketnom napadu poginulo je 7 ljudi, a ranjeno 10 poljskih vojnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 09:52