NEZADOVOLJNA ELITA

HRVATSKI PLEMIĆI BIJESNI JER NISU POZVANI NA DRUŽENJE S CHARLESOM: 'Naše neuključivanje u protokol posjeta je skandalozno!'

Srbija je pred izborima i pod snažnim ruskim pritiskom, Crna Gora ide prema NATO-u i EU, a Kosovo je u teškoj krizi
 Reuters

U Zagreb će danas, kako je predviđeno, u 14.15 sati sletjeti poznati članovi britanske kraljevske obitelji: Charles, princ od Walesa, i njegova supruga Camilla, vojvotkinja od Cornwalla. Princu će to biti peti posjet našoj zemlji, do sada je dolazio 1978. godine, kad je to bio posjet još bivšoj Jugoslaviji, ujedno i prvoj komunističkoj zemlji koju je posjetio.

U jeku rata

Poslije je dolazio u jeku rata na ovim prostorima, i to u ožujku 1993. godine, kad je posjetio Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, potom kad je oružje utihnulo, u veljači 1996. godine, dakle samo dva mjeseca nakon potpisivanja Daytonskog sporazuma u Parizu, kad je opet obišao Hrvatsku i BiH. U kolovozu te iste godine princ Charles došao je još jednom u posjet, ovaj put samo Hrvatskoj.

Kad se dakle pogleda već i ovako, samo prema godinama, sasvim je jasno da je dolazak princa od Walesa svaki put imao ozbiljan politički naboj: u Jugoslaviju, kad je već bilo jasno da su dani tadašnjeg predsjednika Josipa Broza Tita odbrojani, potom u jeku rata da bi poslao jasnu poruku Londona Zagrebu i Sarajevu (to je doba kad još traju sukobi Hrvata i Bošnjaka u BiH), a zatim odmah nakon uspostave mira na cijelom prostoru bivše Jugoslavije. Potvrda toga su sljedeća dva posjeta hrvatskom susjedstvu: 1998. godine princ od Walesa dolazi u Makedoniju, a godinu dana nakon toga na Kosovo. Upravo je u to vrijeme naime politika Slobodana Miloševića krenula u rješavanje “kosovskog pitanja” jedinim metodama koje je znala upotrebljavati - oružjem (pregovori koji su se vodili u Francuskoj bili su propali). Makedonija je pak u tom razdoblju bila na korak od kraha jer je postojala grčka blokada, Bugarska je imala svoje političke planove, a Albanci u Makedoniji gledali su prema Kosovu kao mogućem modelu rješavanja svog statusa u Makedoniji (ondje će sukob izbiti 2001. godine).

Partneri u EU i NATO-u

Stoga i ovaj posjet cijeloj Hrvatskoj i našem susjedstvu treba gledati u tom svjetlu imajući na umu izuzetno važnu činjenicu koju ističe i britanska diplomacija: jedina zemlja u koju princ Charles dolazi, a koja je i partner u EU i NATO-u, upravo je Hrvatska. Dakle, London šalje simboličnu, ali jasnu poruku da Zagreb na ovom prostoru mora igrati aktivnu ulogu, da je potrebno pružiti podršku Crnoj Gori, da moramo svi zajedno raditi da se Kosovo, koje je u velikim problemima, vrati na demokratski put. I konačno, da je nužan hrvatsko-srpski dijalog kako bi se cjelokupni prostor dodatno smirio, ali i da se privlačenjem Srbije prema EU zatvore vrata bilo kakvom snažnijem ruskom pozicioniranju u toj zemlji koje bi, imajući u vidu agresivnu politiku Vladimira Putina, moglo imati destruktivan učinak na cijeli prostor jugoistočne Europe.

Interesantno je svakako da princ i vojvotkinja neće posjetiti BiH. Službeni će odgovor glasiti da je on ondje bio 2004., a zatim oboje 2007. godine, no nedvojbeno je da time London pokazuje kako i nije pretjerano sretan što britansko-njemačka diplomatska inicijativa iz 2014. godine nije urodila pretjeranim plodom.

Vijesti iz Jordana

Kad je pak o Hrvatskoj riječ, posjet prinčevskog para usmjeren je prema običnim ljudima, prvenstveno mladima koji su godinama i bili najvjerniji posjetitelji British Councila, institucije koja u Zagrebu postoji već 70 godina, od 1946. godine, i koja je gradila odnose dviju naroda. A dovoljno je i pomisliti koliki je napor trebalo uložiti da se tada takva institucija u hrvatskoj metropoli osnuje. Zato će princ i u Uspinjaču, Gornji grad će biti otvoren, ljudi će moći uživo vidjeti prinčevski par, u HNK će gledati učenike kako izvode Shakespearea, a u Osijeku će u tramvaj.

Domaćin posjeta je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, koja će princa dočekati sa svježim informacijama iz Jordana i zasigurno će dobar dio vremena razgovarati o globalnim pitanjima u koja je najstariji kraljičin sin dobro upućen.

Hrvatski plemićki zbor je ljut

Goran Borelli, kancelar Hrvatskog plemićkog zbora (HPZ), uputio je pismo u kojem smatra skandaloznim njihovo neuključivanje u protokol posjeta “prestolonasljednika Charlesa i supruge Camille Hrvatskoj”. HPZ nikako ne može “razumjeti da se predsjednica sasvim oglušila na našu inicijativu”, a to je da imaju priliku prezentirati princu i britanskoj javnosti veliku kulturnu baštinu s kojom nisu upoznati jer je bila sustavno marginalizirana u zadnjih 50 godina. Kancelar Borelli ističe i da je postupak protokola predsjednice nanio Hrvatskoj veliku promidžbenu štetu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 11:51