#ZAJEDNOBEZMRŽNJE

Hrvatski mediji na 2 sata onemogućili komentare: ‘Razmislimo kako se boriti protiv govora mržnje‘

Predsjednik HND-a Hrvoje Zovko je uoči akcije naglasio kako je ona simbolički početak borbe protiv govora mržnje
Naslovinca, Jutarnji.hr
 Screenshot

Akciji Hrvatskog novinarskog društva (HND) i Sindikata novinara Hrvatske (SNH) da se u sklopu zajedničke borbe protiv govora mržnje u petak od 11 do 13 sati onemogući objavljivanje komentara ispod tekstova odazvali su se brojni utjecajni hrvatski mediji.

Pozivu na akciju #zajednobezmrznje među prvima su se odazvali vodeći dnevnici Jutarnji list, Slobodna Dalmacija, 24sata, Večernji list, Novi list, Glas Slavonije i Glas Istre koji su u petak i prije samog početka akcije na svom portalu najavili kako će na dva sata isključiti komentare ispod svih tekstova.

"Jutarnji list i Hanza Medija posvećuje posebnu pažnju kulturi komentiranja ispod tekstova i to na način da sedmero naših zaposlenika na jutarnji.hr i slobodnadalmacija.hr svakodnevno paze da se u komentarima ne objavljuje govor mržnje", bilo je istaknuto na portalu Jutarnji.hr.

Glavni urednik Slobodne Dalmacije Jadran Kapor je u obraćanju čitateljima naslovljenom "Kratak je put agresije od tastature do ulice" dodatno objasnio razloge priključivanja akciji.

'Zaštita novinarstva'

"To radimo zbog neprihvatljivog govora mržnje koji se s društvenih medija preselio i na portale uglednih medijskih kuća te kako bismo stali u zaštitu novinarstva", istaknuo je Kapor.

"24sata pridružuje se pozivu HND-a i SNH te ćemo od 11 do 13 sati tekstove objavljivati bez komentara kako bismo upozorili na problem govora mržnje", bilo je istaknuto na njihovu portalu.

"Večernji list se pridružuje akciji ne zato što želi ušutkati svoje čitatelje i uvesti cenzuru, nego zato što želi upozoriti na ovaj problem i otvoriti raspravu o njemu. Ovdje je riječ o jednom od ključnih pitanja naše demokracije", naglašeno je na portalu Večernji.hr.

I HRT se pridružio akciji pa nisu objavljivali komentare koji pristižu na vijesti objavljene na njihovim Facebook, Twitter i Instagram profilima te YouTube kanalima.

Akciji su se odazvali i brojni portali, između ostalih, Telegram, T-portal, Tris, Zagreb.info, a podržala ju je i N1televizija, tjednik Novosti, dnevnik La Voce del Popolo, lokalni mediji te brojni medijski i komunikološki stručnjaci.

Govor mržnje se s društvenih mreža prelio u stvarni svijet

Predsjednik HND-a Hrvoje Zovko je uoči akcije naglasio kako je ona simbolički početak zajedničke borbe protiv govora mržnje, naglasivši kako se taj problem izmaknuo kontroli te da se govor mržnje, koji se dosad uglavnom zadržavao u sferi društvenih mreža, prelio u stvarni svijet.

Na kraju akcije kazao je da je iznimno zadovoljan odazivom hrvatskih medija.

"Akcija je iznimno uspjela jer se odazvao veliki broj hrvatskih medija, a nadam se da će se idućim akcijama pridružiti i oni mediji koji se sada nisu odazvali", kazao je Zovko za Hinu.

Akciju je uspješnom ocijenila i predsjednica SNH Maja Sever.

"Iznimno je važno da svi zajedno sada razmislimo, raspravimo i dogovorimo o načinu kako se boriti protiv govora mržnje", rekla je Sever. Dodala je i kako je iznimno važno napraviti pomake prema zaustavljanju govora mržnje te da nije problem samo to što su novinari na udaru govora mržnje, nego razina vrijeđanja i prijetnji polako postaje normalna i uobičajena u javnom prostoru".

U nastavku akcije protiv govora mržnje #danemanovinara iz HND-a i SNH žele podsjetiti i zašto je novinarstvo važno i koje bi priče ostale nepoznate da nije novinara te pozivaju novinare i medije da pošalju link na neku od priča kako bi na njih podsjetili javnost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. rujan 2024 22:09