SUKOB VLADE I LIJEČNIKA

HRVATSKI LIJEČNICI BJESNEZBOG RADNE OBVEZE 'Milanoviću,tužit ćemo te Omejec i Barrosu'

Odluke o daljnjim potezima štrajkaši bi trebali donijeti na izvanrednoj skupštini Hrvatskog liječničkog sindikata, koja je najavljena za danas
 Goran Mehkek / CROPIX

Sukob Vlade i liječnika u štrajku uskoro bi mogao dobiti i sudski epilog, a u slučaj bi se u konačnici mogla umiješati i Europska unija. Nakon što im je Vlada, naime, na posljednjoj sjednici uvela radnu obvezu, Hrvatski liječnički sindikati razmatra čak i mogućnost da od Ustavnog suda zatraži zaštitu, te najavljuje internacionalizaciju svog problema.

‘Poniženi smo’

Kako doznajemo, pravnici Hrvatskog liječničkog sindikata upravo razmatraju opcije za nastavak bitke s Vladom. Jedna od mogućnosti je podnošenje zahtjeva za ocjenu ustavnosti Vladine odluke Ustavnom sudu, no u igri je i pokretanje spora pred Upravnim sudom. Sasvim izgledna opcija, barem ako se pita liječnički sindikat, je i zahtjev da se o cijelom slučaju izjasni Međunarodna organizacija rada, ali i Europska komisija.

- Zašto je liječnicima uvedena radna obveza? Je li proglašeno ratno stanje? Je li elementarna nepogoda? Tražit ćemo zaštitu svojih prava na svim razinama na kojima to možemo. Odluku o tome donijet će naši pravnici, koji će procijeniti što je najbolje napraviti - rekao nam je Ivica Babić, predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata.

Dodaje da bi liječnici već i zatražili sudsku zaštitu, no čekaju da Vladina odluka bude objavljena u Narodnim novinama. Osim zahtjeva da ih se zaštiti sudskim putem i da im u pomoć priteknu međunarodne institucije, Babić ističe da liječnici imaju još oružja u arsenalu.

- Mi ćemo sada koristiti druge alate koji su nam na raspolaganju jer ovo više nije samo pitanje potplaćenosti, nego je ponižavanje - tvrdi Babić.

Izvanredna skupština

Odluke o daljnjim potezima štrajkaši bi trebali donijeti na izvanrednoj skupštini Hrvatskog liječničkog sindikata, koja je najavljena za sutra. Osim što tvrde da je Vladina odluka protuustavna i protuzakonita, u Babićevu sindikatu smatraju da se njome liječnicima oduzimaju neka od osnovnih prava iz radnog odnosa, poput prava da se štrajkom izbore za bolje uvjete rada. Babić pritom upozorava i da su liječnici dvomjesečni štrajk vodili sukladno zakonu.

Igranje Ustavom

Premijer Zoran Milanović i danas je ponovio da se odluka njegove Vlade u potpunosti temelji na zakonu, te je poručio da u Hrvatskoj svatko, kada mu zakon ne odgovara, za njega tvrdi da je protuustavan. Dodao je i da je Vlada pokazala puno strpljenja. Zdravstveni je sustav, ocijenio je premijer, loše postavljen i treba reformu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:16