ZABRINJAVAJUĆI PODACI

HRVATSKI GRAD NA UMORU Nikad manje rođenih, za 15 godina broj stanovnika će se gotovo prepoloviti

 Miroslav Kiš/Cropix

U Sisku nikad manje djece: U protekloj godini rođeno je tek 350 malih Siščana, tri puta manje nego prije tridesetak godina. Rečeno je to u petak u sisačkom rodilištu, kada je gradonačelnica Kristina Ikić Baniček obišla prvu bebu rođenu u ovoj godini, malog Mihaela Šuštića.

Prva beba rođena u novoj godini u Sisku na svijet je došla 2. siječnja, a rodila ga je mama Ana Marija Šuštić. Gradonačelnica je konstatirala kako je nikad manje djece u Sisku te da grad pomaže koliko može u ovim kriznim vremenima.

Gradske vlasti čine napore kako bi Sisak bio ugodan za život, godišnje svaka novorođena beba dobije 1.000 kuna, grad je osigurao vrtiće za svu djecu, svaka osnovna škola ima potrebnu sportsku dvoranu, no gospodarska kriza čini svoje.

Trend smanjenja broja rođene djece nije činjenica samo za grad Sisak, nego za područje cijele Sisačko-moslavačke županije, u kojoj je 2004. godine bilo 1.030 poroaja, a u 2014. godini 861 porođaj, najmanje u posljednjih deset godina.

Krajem 80-ih godina prošlog stoljeća u sisačkom rodilištu bilo je oko 2.400 porođaja, a prošle 2014. godine rođeno je 861 dijete. Gotovo tri puta manje nego prije tridesetak godina. Ako se ova crna kuga nastavi, demografi Sisku i cijeloj županiji predviđaju naglo opadanje broja stanovnika, pa računice kažu da će za 15 godina na području Županije živjeti 50 tisuća stanovnika manje, te da će Sisak, koji prema posljednjem popisu broji oko 42.000 građana, 2030. godine imati samo oko 25.000 stanovnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:36