PROCJENA U TIJEKU

HRVATSKI FORT KNOX Najzahtjevniji sigurnosni objekt u državi: Evo gdje će biti veliki podzemni trezor u kojem će Hrvatska čuvati svoj novac

Procjena je u tijeku, a MORH bi mogao dobiti od 1,7 do 3,4 milijuna eura. Već postoji i plan što će s njima
 CROPIX

Ministarstvo obrane i Hrvatska narodna banka pregovaraju o prodaji 170 tisuća četvornih metara zemljišta u vojarni Croatia u Zagrebu, doznaje Jutarnji list. Hrvatska narodna banka na tom bi zemljištu gradila novi središnji trezor a ocjenili su kako im je ovo zemljište najpogodnije. Prema dostupnim informacijama u tijeku je procjena vrijednosti zemljišta.

Izmijenjen GUP

HNB već šest godina traži najpogodniju lokaciju za ovu investiciju. Ministarstvo obrane već se nekoliko godina želi riješiti zemljišta smještenog u sjevernom dijelu vojarne, a ministar obrane Ante Kotromanović je u nekoliko navrata rekao da im je taj dio zemljišta nepotreban i da ga vojska ne koristi. Kako su se stvorili preduvjeti za prodaju, Ministarstvo obrane je prošle godine prilikom izrade prijedloga Generalnog urbanističkog plana dalo prijedlog da se dio vojarne Croatia izdvoji iz područja posebne namjene i uvrsti u područje mješovite namjene, što je preduvjet za prodaju zemljišta. Taj je prijedlog Grad Zagreb prihvatio. Nakon što se administrativni dio Ministarstva obrane vratio na staru adresu u središtu grada, procijenjeno je da je prostor vojarne jednostavno prevelik za potrebe Oružanih snaga.

Sjedište tajne službe

Danas su tamo pripadnici Vojne policije, Vojno-sigurnosne obavještajne agencije te Zapovjedništvo za potporu. Na dijelu zemljišta danas obitava nekoliko desetaka jelena i srna koje je bivši načelnik Glavnog stožera general Josip Lucić doveo s Brijuna, a na ostalom dijelu zemljišta je neiskorištena ledina. Tamo se nalazi i nekoliko neiskorištenih manjih vojnih objekata, sjeverni ulaz u vojarnu i jedno veće parkiralište. Zemljište u vojarni Croatia, tvrde snam sugovornici, idealno je za potrebe HNB-a. Izvan je centra grada, cestovno je dobro povezano, brzo se dolazi do aerodroma. Važan je i sigurnosni element: središnji trezor HNB-a nalazio bi se odmah do vojnog objekta. HNB je u siječnju 2009. objavio natječaj za kupnju zemljišta površine od 40.000 do 100.000 četvornih metara. Uz uvjete da je moguća gradnja minimalno 13.000 četvornih metara, razvijeno na najmanje dvije nadzemne etaže i podrum. Zemljište se moralo nalaziti u krugu od 20 do 40 kilometara od središta Zagreba uz odgovarajuću udaljenost od minimalno 500 metara od frekventnih prometnica te prometnu povezanost sa središtem HNB-a u Zagrebu. HNB je tada dobio 25 ponuda, a ponuđene cijene po četvornom metru bile su astronomske, pa čak i za one u vlasništvu države.

Čuvari gotovine

Primjerice, cijena kvadrata državnog zemljišta u Velikoj Gorici bila je daleko viša od ponuđene cijene privatnog zemljišta. Tadašnji guverner Željko Rohatinski bio je izložen velikim pritiscima da prihvati neku od ponuda, ali je na kraju od svega odustao, a projekt je obustavljen. Već tada je cijeli projekt dobio naziv hrvatski Fort Knox (neprobojna vojna utvrda u kojoj se čuvaju američke zlatne rezerve), čija bi izgradnja prema sigurnosnim zahtjevima bila najzahtjevniji objekt u Hrvatskoj. Središnji trezor HNB-a danas se nalazi u samom središtu Zagreba dva kata ispod zemlje. Iako zadovoljava sve standarde, s obzirom na lokaciju i buduće potrebe ipak se čini neprikladnim. Prema neslužbenim informacijama, novi središnji trezor bio bi regionalni centar za distribuciju eura za ovaj dio svijeta. Osim toga, iz njega bi se distribuirala gotovina bankama, trgovačkim centrima i svima ostalima.

MORH čeka cijenu

Prema nekim procjenama, MORH bi za četvorni metar zemljišta na ovoj lokaciji mogao dobiti između 100 i 200 eura, odnosno između 1,7 i 3,4 milijuna eura. Tim bi se novcem u potpunosti mogli izgraditi planirani smještajni kapaciteti na Vojnom učilištu, završiti projekt gradnje vojarne u Petrinji, a ostalo bi novca i za još neke manje projekte. I nakon prodaje zemljišta Ministarstvu obrane i vojsci ostao bi dio vojarne Croatia koju bi u najvećoj mjeri koristilo Zapovjedništvo za potporu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:28