POPUNILI 92 POSTO KVOTE

HRVATSKI BRUCOŠI SE BOJE FIZIKE I INFORMATIKE Najviše mjesta ostalo na PMF-u i FER-u

Slobodnih mjesta za upis ostalo je najviše na nastavničkim smjerovima PMF-a
 Nikola Vilić/CROPIX

ZAGREB - Prvu godinu na 230 preddiplomskih, integriranih i stručnih studija Sveučilišta u Zagrebu upisalo je do sada 11.814 brucoša, što predstavlja popunjenost kvote od 92 posto, izvijestilo je danas vodstvo Sveučilišta na konferenciji za novinare.

Ukupni rezultati za preddiplomske studije bit će na razini prošlogodišnjih, čak možda i malo bolji, premda smo u odnosu na druga sveučilišta bitno pooštrili upisne kriterije, kazao je rektor Aleksa Bjeliš i napomenuo da upisni podaci još nisu konačni.

Najviše je popunjena kvota za redovite studente, 94 posto, za izvanredne 79 posto, a za stručne studije 77 posto.

Upisna mjesta za strane državljane ostala su većinom nepopunjena, osim na studijima farmacije, dentalne medicine i rehabilitacije, te glazbenom Studiju za instrumentaliste.

Slobodnih mjesta za upis ostalo je najviše na nastavničkim smjerovima PMF-a (studiji fizike s informatikom, kemijom, tehnikom i matematikom) koji su deficitarni i za koje će se od sljedeće godine uvesti posebne subvencije, kazala je prorektorica Blaženka Divjak.

Slobodnih mjesta ima i na studijima informatike i računarstva FER-a i FOI-ja, zatim na Grafičkom i Tekstilno-tehnološkom fakultetu, te na Agronomskom fakultetu.

Na društveno-humanističkim studijima mjesta mjesta ima na niz programa na Hrvatskim studijima, na studiju indologije Filozofskog fakulteta, na Kineziološkom fakultetu te na izvanrednom studiju prava.

Od teoloških studija dosta mjesta ima na Katoličkom bogoslovnom fakultetu te manji broj na studiju Protestantske teologije.

Ostalo je mjesta i na umjetničkim akademijama za koje će upisi biti održani u rujnu: na studiju glume, kao i na tri nova studijska programa iz plesne umjetnosti.

Za diplomske studije tek je raspisan natječaj za 8.944 mjesta, a od ove godine u kvotu za strane državljane (273 mjesta) više ne spadaju studenti iz zemalja EU.

Na diplomskim studijima očekuje se popunjenost od oko 73 posto. Zbog ugovora s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta, studenti na tim studijima neće morati plaćati participaciju, rečeno je.

Sveučilište je osnovalo i Centar za savjetovanje i podršku studentima , kojemu je svrha ohrabriti studente da uspješno studiraju i svladaju akademske obaveze te ih podučiti životnim i poslovnim vještinama kako bi se omogućio razvoj akademskih potencijala, povećala učinkovitost i završnost studiranja i potaknula njihova konkurentnost na tržištu rada. Centar izrasta iz sličnog ureda i u sljedeće dvije godine, planirano je, imat će do pet zaposlenih, istaknuto je na konferenciji za novinare.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 21:20