MLADI BALETAN

HRVATSKI BILLY ELLIOT 'Sam sam među tridesetak cura, ali uživam i ne osjećam se nimalo usamljeno'

 Nikola Vilić/CROPIX

Još kao malo dijete gledao sam predstavu “Labuđe jezero” u zagrebačkom HNK-u i od tada volim balet i klasičnu glazbu. Sebi sam davno postavio cilj: zaplesati jednog dana u kazalištu! – tako za Slobodnu Dalmaciju govori 14-godišnji Vid Vugrinec, učenik srednje škole za klasični balet iz Zagreba, inače jedini muški polaznik Međunarodnog ljetnog baletnog seminara koji se ovih dana održava u dvorani Sokolana u Sutivanu na otoku Braču, i to pod stručnim vodstvom nacionalne baletne prvakinje Almire Osmanović, te Jevgenija Zakarčenka, profesora Baletne akademije u Berlinu.

Vidu nije neobično što je, poput filmskog junaka Billyja Elliota (britanski film Stephena Daldryja iz 2000. godine), sam među tridesetak cura, mladih nada iz baletnih škola i studija iz Zagreba, Rijeke, Splita, Siska, Brača, te kolegica iz Češke i Litve.

- Ne osjećam se usamljeno, naprotiv! Pa to vam je normalno da u baletu nema puno dečki, no svatko ima svoje prioritete. Moj ritam je škola, trening, doma, spavanje i opet tako. Baletni poziv je zahtjevan, ali to mi ne uskraćuje sve one razbibrige koje imaju moji vršnjaci, poput druženja, izlazaka, koncerata. No, balet mi je na prvom mjestu – ozbiljno će Vid, koji je na ovom seminaru zapravo na dobitku, jer samo on dobiva instrukcije o nekim koracima specifičnima za baletane.

Almira nam kaže da su djeca vrlo vrijedna i ona sama uživa u radu s njima.

- Nije vam samo pitanje plesača, nego i plesačica, jer u Hrvatskoj nemamo uvjeta za dobre početke. Jako je malo baletnih škola i studija, a s druge strane vani su stroge selekcije, a zna se da je naš posao internacionalan. Osim toga, ovakve ljetne škole nisu česte, praznici dugo traju, a tijelo plesača treba vježbati stalno. Znate, vrlo je teško stvoriti dobrog plesača, ali ga je lako uništiti – kaže nam Almira, koja s polaznicima radi program baleta i karakternih plesova, odnosno vježbaju korake, tehniku i samo plesno umijeće.

Veli da bi seminar mogao postati jedan od brendova Sutivana, a i tamošnja Općina pokazala je sluh za mlade plesače.

Među polaznicama je i Marijana Fazullina iz Talina, dobitnica druge nagrade u juniorskoj kategoriji na Internacionalnom baltičkom baletnom natjecanju održanom u lipnju u Rigi.

Seminar traje do konca mjeseca, nakon čega će baletan i balerine pokazati svoje umijeće 1. kolovoza, na završnoj gala-priredbi u Supetru, te 2. kolovoza u Sutivanu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 09:28