OBJEDINJAVANJE RESURSA

Hrvatske oružane snage u jeku priprema za ulazak u rad Vojnog odbora Europske unije

 OSRH

Pripreme za uključivanje Oružanih snaga u rad Vojnog odbora Europske unije u punom su tijeku. Iako Hrvatska još uvijek nije članica Europske unije, Oružane snage rade na uključivanju svojih vojnika u vojni dio Unije. O tome su danas u Bruxellesu razgovarali načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga general Drago Lovrić i predsjedavajući Vojnog odbora Europske unije general Hakan Siren.

Osim o uključivanju Hrvatske u rad Vojnog odbora EU-a i podređenih radnih tijela, razgovaralo se i o inicijativi Europske unije za objedinjavanje i dijeljenje resursa ( Pooling and Sharing) te mogućnosti uključivanja Hrvatske u navedenu inicijativu, posebice iz perspektive cijele regije. Naime, kako članice Unije imaju sve manje novaca za razvoj i obuku Oružanih snaga, Europska unija inicira program prema kojem bi vojske zemalja članica ali i one koje to nisu zajednički razvijale određene sposobnosti i ulagale u nabavku određene vojne opreme. Osim toga tijekom sljedeće godine Hrvatska vojska će šest mjeseci biti članica Europske borbene skupine koja će u slučaju potrebe intervenirati na kriznim žarištima što je također bila tema razgovora.

General Lovrić bio je danas i u prvom službenom posjetu Savezničkom zapovjedništvu za operacije ( SHAPE ) u Monsu. Načelnika Glavnog stožera primio je zapovjednik Savezničkog zapovjedništva za operacije i ujedno zapovjednik američkog Zapovjedništva za Europu ( EUCOM) admiral James Stavridis.

Teme razgovora su prije sveg bile operacije u Afganistanu i na Kosovu te nova zapovjedna struktura NATO-a. Također se razgovaralo o budućnosti operacije u Afganistanu, kao i o novoj NATO strategiji za Afganistan. Admiral Stavridis je zahvalio na dosadašnjoj potpori koju Hrvatska pruža u operacijama NATO-a uz posebno isticanje visoke razine profesionalnosti pripadnika OS RH.

General Lovrić upoznao je admirala Stavridisa s trenutačnom situacijom u Oružanim snagama RH s posebnim osvrtom na reforme i proces modernizacije te s izgradnjom budućih sposobnosti OS RH.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 14:12