KONFERENCIJA U LONDONU

Hrvatska za pomoć Siriji daje milijun eura

Dubrovnik, 030216.Svecanim misnim slavljem koji je predvodio kardinal Vinko Puljic pocela je sredisnja proslava 1044. Feste Svetog Vlaha. Svetoj misi ispred dubrovacke katedrale je prisustvovala i predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarevic, podpredsjednici Sabora Ante Sanader i Ivan Tepes, te ministri Vlaho Orepic i Zlatan Hasanbegovic.Na fotografiji: Kolinda Grabar KitarevicFoto: Niksa Duper / CROPIX
 Niksa Duper / CROPIX / CROPIX

LONDON - Hrvatska će u iduće četiri godine dati milijun eura za pomoć Siriji, objavila je u četvrtak u Londonu hrvatska predjednica Kolinda Grabar-Kitarović i pozvala međunarodnu zajednicu da hitno djeluje kako bi se prekinule patnje milijuna Sirijaca u gotovo petogodišnjem ratu.

Financijska pomoć Hrvatske bit će namijenjena zaštiti i obrazovanju djece, žena i vjerskih manjina te borbi protiv seksusalnog nasilja, rekla je Grabar-Kitarović na međunarodnoj donatorskoj konferenciji u Londonu.

"Svako dijete ima pravo na školovanje... Obrazovanje je najjače oružje protiv ekstremizma", istaknula je na skupu predstavnika 70-tak zemalja i međunarodnih organizacija.

Hrvatska predsjednica smatra da je izgubljeno previše vremena i da međunarodna zajednica mora djelovati odmah kako bi se prekinule patnje civila u ratu predsjednika Bašara al-Asada i različitih pobunjeničkih skupina koje Damask smatra teroristima.

















"Moramo pojačati napore, biti odlučniji, koordiniraniji i učinkovitiji. Gubimo buduće sirijske generacije, razmjeri patnje ljudi su neprihvatljivi", apelirala je Grabar-Kitarović

Ona smatra da pristup rješavanju krize mora kombinirati politički, vojni, obrazovni, kulturni i vjerski aspekt, a temelj bi trebala biti UN-ova rezolucija iz 2015. koja poziva na trenutni prekid vatre radi dostave humanitarne pomoći.

"Nadam se da će politički proces, baziran na UN-ovoj rezoluciji, dovesti do kraja krize i tragičnog konflikta. Ne smijemo se stidjeti kada nas naša djeca budu pitala što ste učinili za zaustavljanje rata u Siriji", istaknula je Grabar-Kitarović.

Velika Britanija i suorganizatori konferencije - Njemačka, Norveška, Kuvajt i UN nadaju se da će sudionici obećati devet milijardi dolara za Siriju i još 4,4 milijarde za izbjeglice u susjednim zemljama.

Agencije UN-a procjenjuju potrebe za Siriju za ovu godinu na nešto manje od osam milijardi dolara, a još 1,2 milijardi dolara traže susjedne zemlje kako bi se mogle suočiti s posljedicama sirijske krize.

Grabar-Kitarović se u Londonu sastala s brojnim političkim čelnicima

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, koja je sudionicima londonske donatorske konferencije najavila da će Hrvatska za Siriju i susjedne zemlje za humanitarnu pomoć izdvojiti milijun eura od 2016. do 2020., na marginama konferencije u Londonu sastala se s nizom političkih čelnika, priopćeno je u četvrtak iz njezinog ureda za odnose s javnošću.

U priopćenju se navodi da se na rubu konferencije hrvatska predsjednica sastala s predsjednikom Azerbajdžana Ilhamom Alijevim, s kojim je razgovarala o mogućnostima produbljivanja gospodarske suradnje, posebice u sektorima energetike i gospodarstva.

Sastala se i s kraljem Hašemitske Kraljevine Jordana Abdullhom II, s kojim je razgovarala o bilateralnim pitanjima i sigurnosnom stanju u našim regijama.

O bilateralnim pitanjima razgovarala je i s predsjednikom Švicarske Johannom Schneider-Ammannom, pri čemu je poseban naglasak stavljen na uključivanje Hrvatske u sporazum o slobodi kretanja osoba između EU-a i Švicarske.

Predsjednica Republike, stoji u priopćenju, susrela se i s predsjednikom Europskog vijeća Donaldom Tuskom te britanskim premijerom Davidom Cameronom i njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, s kojima je razgovarala o aktualnim temama u Europskoj uniji.

Susrela se i s predsjednikom Makedonije Gjorgeom Ivanovom te predsjednikom vlade Turske Ahmetom Davutogluom, kaže se na kraju priopćenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:02