THE TELEGRAPH TVRDI

Hrvatska ulazi u Europsku Uniju 1. srpnja 2013.? Saznat ćemo večeras...

Danas raspravljamo o datumu, ali sve se više uviđa da je Hrvatska spremna, rekao je talijanski šef diplomacije Frattini. Mi smo za brzo zaključenje pregovora, ali i za nadzor, kaže Francuz Alain Juppe
zagreb 130607strossmayerov trgzastave rh i eu na kisitijekom kratkog proljetnog pljuska zastave republike i hrvatske unije smocene kisom stvorile su zanimljivu kreaciju foto elvir tabakovic / CROPIX-zag-
 Elvir Tabakovic / CROPIX

ZAGREB - Po dolasku na vrlo važan sastanak šefova diplomacije u Bruxellesu o kraju pregovora s Hrvatskom , koji će se održati u večernjim satima, europski ministri uglavnom su se pozitivno izjasnili o ishodu današnjih razgovora.

- Mi smo za brzo zaključenje pregovora s Hrvatskom, ali i za učinkoviti nadzor ispunjavanja preuzetih obveza. Razgovarat će se o tome, izjavio je francuski ministar vanjskih poslova Alain Juppe, odgovrajući na pitanje novinara što Francuska predlaže glede monitoringa za Hrvatsku.

Pročitajte tko su nam 'pravi prijatelji', a koje zemlje sumnjaju u Hrvatsku!

Večeras će biti održava neformalna rasprava o zaključenju pristupnih pregovora s Hrvatskom i mađarsko predsjedništvo ističe da ne treba očekivati nikakve odluke.

Britanski list The Telegraph pak donosi vijest u izdanju od ponedjeljka kako će ministri na današnjoj radnoj večeri Hrvatskoj poručiti da može postati članicom Europske unije 1. srpnja 2013.

To će biti znak povjerenja u premijerku Jadranku Kosor i njezine reforme, navodi The Telegraph.

- Hrvatska prelazi zadnje metre na svom putu prema Europskoj uniji. Naravno da na tom putu Hrvatska mora ispuniti uvjete koje smo zajedno dogovorili. Mi smo uvjereni da Hrvatska treba postati članicom EU-a ako ispuni sve uvjete, izjavio je njemački šef diplomacije Guido Westerwelle po dolasku na sastanak.

Britanski ministar vanjskih poslova William Hague je rekao da njegova zemlja snažno podržava Hrvatsku.

"Hrvatska danas nije na službenom dnevnom redu ministarskog sastanka. Mi snažno podržavamo hrvatsko članstvo u Europskoj uniji, ali je također važno da se prođe kroz sve predviđene postupke. Čekamo na formalnu preporuku Europske komisije. Mi želimo vidjeti Hrvatsku i cijeli zapadni Balkan u Europskoj uniji", rekao je Hague.

Talijanski ministar Franco Frattini je rekao da je Hrvatska spremna za zatvaranje pregovora do kraja mađarskog predsjedništva te da pristupni ugovor treba biti potpisan početkom jeseni.

- Danas raspravljamo o datumu, ali sve se više uviđa činjenica da je Hrvatska spremna, rekao je Frattini.

Austrijski šef diplomacije Michael Spindelegger istaknuo je kako pregovore treba završiti što prije i početi proces ratifikacije pristupnog ugovora. Na pitanje u uvođenju monitoringa za Hrvatsku, Spindelegger je rekao da o tome treba razgovorati, iako bi bilo bolje da nema nikakva monitoringa.

Nizozemski ministar Uri Rosenthal je rekao da njegova vlada "čeka na izvješće Komisije", da se "snažno zauzima za pojačani monitoring kroz cijeli proces".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 19:36