RUSKO-HRVATSKI FORUM

HRVATSKA U SREDIŠTU SUKOBA Amerikanci: Kršite sankcije! Rusi: Vi ste pozitivan primjer

Ne možemo čekati. Cijeli niz tvrtki s tržišta izvan EU jedva čeka priliku da se ubaci na naše mjesto, kaže ministar Vrdoljak

Ni sankcije Zapada, ni devalvacija rublje, ni negodovanje Washingtona nisu spriječili oko 160 hrvatskih poslovnih ljudi da otputuju u Moskvu na rusko-hrvatski gospodarski forum koji je jučer, u organizaciji HGK, održan u ruskoj prijestolnici.

Unatoč američkom nezadovoljstvu, piše ruski ekonomski portal FTimes, susret se dogodio. Ruski mediji, koji nisu posvetili osobitu pažnju susretu, prenose i izjavu američkog veleposlanika u Hrvatskoj Kennetha Mertena, koji je izrazio nezadovoljstvo zbog odlaska hrvatske ekonomske delegacije u Moskvu, koja se već mjesecima nalazi pod sankcijama EU i SAD-a. Ruski FT navodi i kako je do sastanka došlo “samo dan nakon što je EU proširio sankcije protiv dodatnih 19 ruskih dužnosnika te devet tvrtki”. Sergej Karaulov, zamjenik direktora za EU u ruskom ministarstvu ekonomskog razvoja ističe Hrvatsku kao jedan od rijetkih pozitivnih primjera otkad je Zapad uveo sankcije.

Važno tržište

U Moskvu je stigla dosad najveća delegacija iz stotinjak hrvatskih tvrtki: AD Plastika, ACG Lukapsa, Atlantic Grupe, Belupa, Badela 1862, Brodograđevne industrije Split, Dalekovoda, Ericsson Nikole Tesle, Gavrilovića, JGL-a, King ICT-a, Podravke... Svima njima rusko tržište iznimno je važno. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u prvih 11 mjeseci prošle godine hrvatski je robni izvoz u Rusiju iznosio nešto više od 256,7 milijuna eura, što je 9,1 posto više nego u istom razdoblju 2013. godine. Još veći rast u istom razdoblju, 16,6 posto, zabilježio je uvoz iz Rusije koji je iznosio više od 853,3 milijuna eura.

- Za nas je Rusija jedno od najvažnijih tržišta jer na njemu ostvarujemo više od 30 posto ukupnih prihoda. U Rusiji imamo tri tvornice - kazao nam je Marinko Došen, novi predsjednik Uprave solinskog AD Plastika koji je jučer u Moskvi održao niz sastanaka.

Uz devalvaciju rublje, hrvatskim tvrtkama su najveći problem sankcije EU, pod kojima je Rusija od prošlog ljeta. Domaći poduzetnici traže nove modele izvoza. Predsjednik Uprave AgroFructusa, tvrtke za otkup, proizvodnju i preradu voća i povrća, Denis Matijević ističe da zbog sankcija voće i povrće izvoze u Rusiju preko svojih tvrtki iz BiH i Makedonije.

Velike oscilacije

- Rusija nam je važno tržište s velikim potencijalom. Izvozimo voće i povrće u trgovačke lance i da nema sankcija izvoz ni nam bio još i veći - pojašnjava Denis Matijević.

Atlantic Grupa je certificirala tvornicu u Sarajevu te će se njihova Argeta, kao jedan od najvažnijih brendova na ruskom tržištu, uskoro iz te tvornice izvoziti u Rusiju.

U Rusiji i Zajednici neovisnih država Atlantic je 2013. godine ostvario prihode od prodaje od 299,3 milijuna kuna što je godišnji rast od 22,2 posto. Na tim je tržištima 2013. ostvareno 5,9 posto ukupnih prihoda od prodaje. U prvih devet mjeseci 2014. prihodi su u Rusiji i ZND-u rasli za 6,2 posto.

Devalvacija rublje zbog pada kupovne moći i poskupljenja proizvoda problem je mnogim hrvatskim izvoznicima kojima je rusko tržište sa 145 milijuna potencijalnih potrošača, unatoč članstvu Hrvatske u EU, veoma važno.

Rast izvoza

S poslovnim partnerima u Moskvi jučer je razgovarao i Nikola Mikić, čelni čovjek Estare Culta.

- Izvozom u Rusiji ostvarujemo prihode od oko milijun eura godišnje, što čini između 20 i 25 posto naših ukupnih prihoda - kaže Mikić.

Rusija je važno tržište i za Podravku pa je u Moskvu jučer otputovao i predsjednik Uprave Zvonimir Mršić. Grupa Podravka lani u Rusiji ostvarila 205 milijuna kuna od prodaje, što predstavlja pad od oko četiri posto u odnosu na 2013. U segmentu prehrambenih proizvoda prodaja Podravkinih proizvoda na ruskom je tržištu lani porasla 25 posto, dok je rast u lokalnoj valuti iznosio 22 posto. S druge strane, u segmentu farmaceutske industrije u 2013. je ostvaren količinski rast od 4,9 posto, dok je rast u lokalnoj valuti iznosio 13 posto.

- Potražnja za proizvodima Grupe Podravka na tržištu Rusije u značajnom je porastu - hvale se u Koprivnici.

Bitka za tržište

Predstavnici hrvatskih kompanija jučer su u Moskvi održali brojne bilateralne sastanke s postojećim ili potencijalnim ruskim partnerima. Na Gospodarskom forumu sudjelovalo je i više od 250 predstavnika ruskih tvrtki. Potpisan je i Sporazum o suradnji između HGK i Moskovske asocijacije poduzetnika (MAP), najznačajnije poduzetničke organizacije u Rusiji. Forum je održan uz sponzorstvo Sberbanka, jedne od najvećih financijskih institucija u Rusiji, koja posluje i u Hrvatskoj.

Hrvatsko izaslanstvo u Moskvi predvodili su Ivan Vrdoljak, ministar gospodarstva, i Luka Burilović, predsjednik HGK. Domaćini u Moskvi bili su im Sergej Genadjevič Karaulov, zamjenik direktora Sektora zemalja Europe, Sjeverne Amerike i međunarodnih organizacija ruskog Ministarstva ekonomskg razvoja, i Andrej Jevgenijevič Podjenok, predsjednik MAP-a.

Ministar Vrdoljak je poručio kako se sve europske tvrtke trude, unatoč problemima s kojima se suočavaju u odnosima s Rusijom, nastaviti suradnju u područjima koja nisu obuhvaćena sankcijama i pronaći prostor za njihovo unapređenje u budućnosti.

- Isto rade i hrvatske tvrtke. Ne možemo čekati da sankcije prođu i onda očekivati da ćemo samo nastaviti gdje smo stali prije njih. Cijeli niz tvrtki s tržišta izvan EU jedva čeka priliku da se ubaci na naše mjesto - poručio je Vrdoljak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 22:32