EU NOVAC

Hrvatska se priprema za 1,1 milijardu eura godišnje

Povjerenik za regionalnu politiku naglasio je da Hrvatska mora ubrzati pripreme u sljedećim mjesecima jer će projekti koje će moći financirati kao članica EU zahtijevati mnogo vremena za pripremu

ZAGREB - Hrvatska bi u prve dvije godine članstva u EU iz europskih fondova mogla dobiti 2,2 milijarde eura, ali hoće li taj novac uspjeti i povući, ovisit će o njoj samoj, smatra povjerenik Europske komisije za regionalnu politiku Pawel Samecki.

Taj će novac Hrvatskoj biti dostupan uđe li u Uniju 2012., kao što se očekuje, rekao je povjerenik koji je prošli tjedan boravio u Zagrebu. Hrvatska je kroz Instrument pretpristupne pomoći (IPA) od 2007. do 2009. dobila 438,5 milijuna eura za projekte zaštite okoliša, prometa, regionalne konkurentnosti, ljudskih resursa. No, Samecki je rekao da će kao članica moći dobiti 20 puta više potpora nego što sada dobiva kroz IPA-u, što će tražiti i dodatne resurse.

- Morate uspostaviti odgovarajuće strukture za upravljanje i kontrolu financijskih tokova iz proračuna EU. Bit će potrebni i dobro obučeni i vješti djelatnici, ljudi koji će upravljati fondovima - rekao je i dodao da će Hrvatska morati povećati administrativne kapacitete u cjelini, uključujući povećanje ljudskih resursa i treninga.

Veliki projekti traže vrijeme

- Hrvatska treba ubrzati te pripreme u sljedećim mjesecima jer veliki projekti, poput gradnje infrastrukture, zahtijevaju puno vremena za pripremu - rekao je Samecki.

Naglasio je da Hrvatska treba računati s time da EU financira samo 85 posto cijene nekog projekta, dok će preostalih 15 posto Hrvatska trebati financirati sama.

Težak zadatak zbog krize

- Kao što znate, EU daje mnogo novca, ali nužno je i nešto lokalnog sufinanciranja iz hrvatskih izvora, bilo da je riječ o središnjim vlastima ili lokalnim, relevantnim ministarstvima i agencijama. Ovo je težak zadatak za Hrvatsku, pogotovo u vrijeme kada su učinci globalne krize još vidljivi. No, krajnji rezultati i koristi premašit će troškove - rekao je Samecki.

Pojasnio je i da Hrvatska morati posvetiti pažnju pripremi projekata, te da je u tom smislu “nužno ubrzati pripreme”.





Novac usmjeren za infrastrukturu

Glavni prioriteti programa koje sufinancira EU su prometna infrastruktura u željezničkom prometu, unutarnjim plovnim putevima i lukama, s naglaskom na proširenje paneuropskih prometnih koridora. U području zaštite okoliša sufinancira se infrastruktura za otpadne vode i gospodarenje otpadom, dok se u ekonomskom području sufinanciraju investicije kojima se potiče konkurentnost i zapošljavanje, posebice u malom i srednjem poduzetništvu. Novac iz europskih fondova može se dobiti i za potporu stjecanju znanja i vještina u obrazovanju.









EU NOVAC

438,5 milijuna eura iz pretpristupne pomoći od 2007. do 2009.

2,2 milijarde eura u prve dvije godine članstva

85% projekta financira EU

15% projekta financira Hrvatska





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 04:55