RAČUNAJU NA TAJNO IZJAŠNJAVANJE

'HRVATSKA RASTE' KANDIDIRAT ĆE PRGOMETA ZA ŠEFA SABORA? Raste neizvjesnost uoči konstituirajuće sjednice

 EPH

U subotu, dva dana prije saborske sjednice najavljene za ponedjeljak u podne na kojoj bi se napokon trebao izabrati predsjednik Sabora čime bi bilo obavljeno i konstituiranje, od sugovornika iz koalicije Hrvatska raste bilo je nemoguće dobiti jasan odgovor na pitanje hoće li ta koalicija imati svoga kandidata za predsjednika Sabora ili su se definitivno pomirili s oporbenom pozicijom.

Reinerova pozicija

“U nedjelju u 17 sati, uoči sjednice Sabora, SDP će održati sjednicu Kluba zastupnika i donijeti odluku o tome”, rekao nam je jedan od istaknutih SDP-ovaca.

“Nemam pojma, ne znam još ništa”, rekao nam je dugogodišnji saborski zastupnik. “Ne mogu ništa reći prije sjednice Kluba”, izjavio je dosadašnji šef parlamentarnog Kluba SDP-a Igor Dragovan.

Takvi i slični odgovori koje smo u subotu dobivali od sugovornika iz vrha SDP-a i njihovih koalicijskih partnera mogu značiti dvije stvari: da u SDP-u za saborsku sjednicu u ponedjeljak pripremaju iznenađenje u koje će do zadnjeg časa ostati upućen samo najuži krug osoba oko Zorana Milanovića ili da jednostavno još uvijek nisu donijeli odluku o tome hoće li se upustiti u bitku oko predsjednika Sabora, niti su našli kandidata koji bi se u okolnostima visokog rizika od neuspjeha bio spreman upustiti u utrku za tu funkciju. Da bi aspirant na funkciju šefa Sabora postao pravovaljani kandidat, prema Poslovniku mora prikupiti potpise najmanje trećine zastupnika (51 potpis).

Šef Sabora bira se većinom zastupničkih ruku. Ako koalicija okupljena oko SDP-a ne istakne svoga kandidata, kandidat Domoljubne koalicije i Mosta, a to će prema svemu sudeći biti Željko Reiner, imat će ležernu poziciju jer će u tom slučaju zastupnici o predsjedniku Sabora glasovati javno.

Tajno glasovanje

Mala je vjerojatnost da bi u javnom glasovanju neki od zastupnika glasovao suprotno koalicijskom dogovoru. Međutim, ako postoje dva kandidata, glasovanje bi bilo tajno, osim ako većina ne odluči da bude javno. U koaliciji Hrvatska raste mogu se još uvijek čuti mišljenja da bi se dio mostovaca u slučaju tajnog glasovanja o predsjedniku Sabora možda ipak priklonio kandidatu koji ne dolazi iz Domoljubne koalicije.

Leko se ne izjašnjava

Hoće li kandidat koalicije Hrvatska raste biti Josip Leko, kako se ovih dana spekuliralo u stranačkim kuloarima, od samoga Leke nismo uspjeli doznati jer nije odgovarao na telefonske pozive.

Među desetak saborskih zastupnika SDP-a s kojima smo jučer razgovarali, više je sumnjičavih prema izgledima da Leko u uvjetima u kojima ne može računati na sigurnu većinu prihvati kandidaturu. “Pozicija šefa Sabora sama po sebi ne nudi previše mogućnosti u okolnostima u kojima su se Most i HDZ dogovorili oko zajedničke Vlade”, rekao nam je jedan od zastupnika SDP-a. Isti sugovornik više ne vjeruje ni u tzv. lijevo krilo Mosta: “Zašto bi netko tko je već izgubio obraz davanjem javne podrške mandataru za kojega nitko u Hrvatskoj nije čuo, tajnim glasovanjem za Josipa Leku kao predsjednika Sabora pokušavao sačuvati obraz? Obraz se valjda čuva javno, a ne tajno”.

Nezadovoljni u Mostu

U kuloarima se potkraj tjedna mogla čuti i spekulacija da kandidat koalicije Hrvatska raste za šefa Sabora neće biti ni Leko, ni bilo tko drugi iz te koalicije, nego bivši mostovac, predsjednik Hridi Drago Prgomet. Zagovornici ove ideje ističu da bi Prgomet u tajnom izjašnjavanju imao veće izglede protiv Reinera od Leke jer bi imao bolje izglede da privuče glasove dijela mostovaca nezadovoljnih obratima Bože Petrova, a možda i ponekog zastupnika HDZ-a revoltiranog odlukom da se na čelo Vlade dovede potpunog neznanca. Prgomet nam se u subotu također nije javljao na telefon.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 10:46