USPOREN TRANZIT

HRVATSKA PRED VELIKIM PROBLEMOM Ako Slovenija i Austrija ne ubrzaju prihvat, hoćemo li vraćati migrante u Srbiju ili ih pustiti da sami nađu put?

Botovo, 031015. Izbjeglice na granicnom prijelazu sa Madjarskom. Vise od tisucu izbjeglica koji stiglo je u Botovo iz Tovarnika sa cetrdesetcetvrtim izvanrednim vlakom HZ.Na fotografiji: Izbjeglice se iskrcavaju na kolodvoru u selu Botovo odakle pjesace preko mosta na Dravi do granicnog prijelaza sa Madjarskom.Foto: Bozidar Vukicevic / CROPIX
 Bozidar Vukicevic / CROPIX

Samo u jednom danu, u subotu, u Hrvatsku je ušlo 6415 izbjeglica, zbog čega je policija bila prisiljena usporiti prihvat. Što će se dogoditi ako u ponedjeljak ujutro prema hrvatskoj granici krene 10.000 ljudi, koliko je Grčka, prema neslužbenim informacijama, propustila prema Srbiji? Hoće li se stvoriti čep koji će rezultirati kaosom, a pritisak biti tako velik da će Vlada u skladu s planom C vraćati izbjeglice u Srbiju ili ih pustiti da sami nađu put?

Već je u nedjelju bilo teško: prihvatni centar u Opatovcu dupkom pun izbjeglica dosegao je broj od više od 5000 ljudi, pa je policija povremeno zatvarala ilegalni prijelaz Bapska sa Srbijom i držala ga pod strogom kontrolom. Kolona od pedesetak autobusa u nedjelju je satima čekala ulazak u Hrvatsku iz Srbije i to je prva vidljiva posljedica zatvaranja granice na mađarskoj strani.

Dakle, ako Austrija i Slovenija ne ubrzaju i povećaju dnevni prihvat, Hrvatska će se naći u ogromnom problemu. On se doduše privremeno može riješiti ponovnim aktiviranjem kampova u Belom Manastiru, Čepinu, Sisku, Ježevu i hotelu Porin u Zagrebu, no to bi značilo da Hrvatska na migrantskoj ruti, izuzmemo li zemlje njihova odredišta, podnosi najveći teret, a veliko je pitanje koliko će još dugo to moći činiti na dosadašnji način.

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić tvrdi kako će se Hrvatska prilagoditi i ponavlja još jednom da je "bolji organizirani prihvat od samostalnih izleta". - Dnevno možemo organizirati tranzit za 5000 ljudi bez problema. Za susjede je najgore da u slučaju prekapacitiranosti Hrvatska izbjeglima izda rješenje o udaljenju, što znači da će sami tražiti put, kaže Ostojić i naglašava da nastoji korektno surađivati sa susjedima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 19:02