PRIPREMA UDARA NA SIRIJSKOG DIKTATORA

HRVATSKA OTVARA NEBO ZA AMERIČKI NAPAD NA ASADA Vlada podržala Obaminu akciju

‘Vojni udar je nužan kako se drugi tirani ne bi ohrabrili, ubijali i kršili prava’ - kazao je visoki izvor za Jutarnji

U slučaju da Sjedinjene Američke Države krenu u napad na Siriju, Hrvatska će konkretno podržati operaciju koju zagovara Barack Obama - tako što će otvoriti svoj zračni prostor za prelete američkih zrakoplova, potvrda je koju je Jutarnji list danas dobio iz dva diplomatska izvora.

- Ako dođe do napada, otvorit ćemo zračni prostor, ali moram reći da do sada nismo dobili takav zahtjev - eksplicitno je potvrdio visoki izvor s kojim smo razgovarali danas oko podneva.

To znači da će se i Hrvatska, u okviru svojih mogućnosti, uključiti u akciju čiji je vojni cilj uništenje sirijskih ratnih potencijala, a politički slabljenje i svrgavanje režima Bašara al Asada. Pritom je razumljivo da nema govora o korištenju Hrvatske vojske u predstojećim operacijama niti su to Amerikanci tražili od savezničkih zemalja.

Prema ovdašnjim izvorima, postoje tri komponente vezne uz američku vojnu akciju u Siriji: prvo, sve ukazuje na to da će se napad voditi preciznim dalekometnim projektilima i eventualno bombardiranjem iz zrakoplova, drugo, ne planira se angažiranje kopnene vojske i njeno slanje u Siriju, pa tako ni pripadnika HV-a, i treće, s obzirom na to da je jedino Francuska iskazala spremnost sudjelovanja u napadu, Amerika želi pokazati da u ovom ratu nije sama, nego ima podršku i drugih država, a dokaz za to su njihova dopuštenja za prelete američkih zrakoplova.

Ako u Zagreb stigne takav zahtjev, vjerojatno će se odnositi na prelete aviona vojske SAD-a iz baza u Njemačkoj. Za sada takav zahtjev nije stigao, ali ako stigne, hrvatski odgovor će biti pozitivan. Hrvatska je, uostalom, članica Europske unije i NATO saveza, a ove organizacije su bezrezervno u više navrata označile al Asada kao glavnog krivca za rat u Siriji i egzodus približno 4,5 milijuna tamošnjih stanovnika.

Kongres o vojnoj intervenciji

U međuvremenu, Zastupnički dom američkog Kongresa započeo je s raspravom o zahtjevu američkog predsjednika Baracka Obame da mu dopusti vojnu intervenciju protiv režima Bašara al-Asada u Siriji. No, američki mediji pišu kako su Obamini pokušaji da uvjeri kongresnike da operaciju podupru - ojačali protivljenje zastupnika. Bijela kuća kongresnicima je pokazala 13 potresnih video snimki napada kemijskim oružjem u Siriji, no iako Obama tvrdi da s "visokom sigurnošću" može tvrditi da je odgovoran sirijski režim, mnogi u Kongresu tvrde da još nisu vidjeli pouzdane dokaze o krivici režima Bašara al-Asada.

- Administracija traži od nas da idemo u rat na temelju jednog dokumenta od četiri stranice i jednog od 12 stranica, i bez ikakvih pravih dokaza – rekao je za CNN demokratski kongresnik Alan Grayson s Floride.

Belgijski nastavnik Pierre Piccinin, otet u Siriji u travnju i oslobođen u nedjelju zajedno s talijanskim novinarom Domenicom Quiricom, rekao je u ponedjeljak da sirijski režim nije upotrijebio sarin te je ustvrdio da je za intervenciju u Siriju 'prekasno' .

- Moja je moralna odgovornost da to kažem. Nije vlada Bašara al-Asada upotrijebila plin sarin ili drugi bojni plin u predgrađu Damaska. U to smo sigurni na temelju razgovora koji smo čuli, povjerio je Piccinin televiziji RTL-TVI.

Asadov intervju

U intervjuu za televiziju PBS sirijski predsjednik Bašar al Asad dao je naslutiti da će se njegovi saveznici osvetiti ako ga Zapad napadne.

- Ne postoje dokazi da sam ja koristio kemijsko oružje protiv vlastitog naroda – rekao je Assad i pozvao Amerikance da svojim kongresnicima kažu da ne žele da odobre vojnu intervenciju u Siriji.

Sirijski predsjednik nije htio ni potvrditi ni negirati da njegova vlada ima kemijsko oružje, ali je rekao da bi, da ga ima, bilo "pod centraliziranom kontrolom".

Američki državni tajnik John Kerry odbacio je njegovu izjavu kazavši "da dokazi govore za sebe" te da se s ministrima Arapske lige suglasio u tome da je Asad prešao "crvenu liniju".

Međunarodna kontrola oružja

Nakon što je Kerry rekao kako je jedini način da Asad izbjegne vojnu intervenciju taj da preda sav svoj kemijski arsenal u roku od tjedan dana Rusija je predložila režimu sirijskog predsjednika Bašara al-Asada da stavi svoj arsenal kemijskog naoružanja pod "međunarodnu kontrolu", uništi ga i tako izbjegne vojnu intervenciju SAD-a.

Ruski prijedlog pozdravile su Sirija i Velika Britanija, a glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon zauzeo se za uspostavu UN-ovih zona u kojima bi se to oružje moglo uništiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 04:06